tips and advice

Starta eget med bake off

Bake-off är den beteckning som används för frysta produkter

Bake-off är den beteckning som används för frysta produkter som är färdiga att servera efter endast några minuter i ugnen. Egentligen fungerar ett bake off bageri mer som en uppvärmningscentral än som riktigt bageri eftersom du använder förjästa och djupfrysta bröd som tinas och bakas av i butiken.

Brödprodukter förgräddas, medan wienerbröd och croissanter förjäses. Alla produkter ska gräddas precis innan de serveras, vissa direkt från frysen och vissa efter några minuters tining.

Detta koncept passar dig som har tankar på att öppna en verksamhet med fokus på brödprodukter. Bake-off-konceptet gör det möjligt att servera nybakat bröd och nybakade wienerbröd på enklast möjliga sätt. Bake off bröd är kända för sin jämna och höga kvalitet som alltid ser ut, smakar och känns likadant. Alla förberedelser har redan gjorts. Allt du behöver göra är att ta ut önskat antal bröd från frysen och grädda dem.

Bake-off gör brödet till betydligt mer än en passiv hyllprodukt. Med lite planering kan det finnas möjlighet för tillväxt. Dina leverantörer har ofta gedigna erfarenheter av att utveckla bake-off-konceptets potential och de är din resurs när det gäller förbättra ditt företags brödverksamhet.

 

Fördelar med bake off koncept

Fördelar med bake off är: nybakat bröd på några få minuter, doft och smak av nybakat, gräddas frysta – behöver inte tinas, garanterad jämnhet, ingen mätning, tillblandning eller oreda.

Bake off attraherar kunder som stannar tack vare den angenäma doften. Du kan sälja under hela dagen och leverera alltid samma kvalitet, för du bakar det du behöver – inget spill. Dina bake off produkter har förjästs, vissa har även förgräddats, och är färdiga att grädda direkt från frysen.

Det går snabbt att göra iordning produkter med ett minimum av arbete och utbildning. De flesta av dina kunder bryr sig nog inte om att brödet inte bakas från grunden- så länge det smakar nybakat och gott.

 

Så fungerar det

Affärsidén är att ge människor tillgång till goda bröd lokalt. Du köper en bake off ugn och bygger din egen mikrobageriverksamhet där du bakar bröd hemma, i en tillgänglig lokal eller någon annanstans, och levererar lokalt till dina grannar, lokala kaféer, delikatessbutiker, dagcenter, skolor, torghandel, etc.

Bake off ugnar finns i olika storlekar, modeller, kvalitéer och priser. Alltifrån 20 tusen till 100 tusen kronor eller mer. Vilken ugnmodell passar dig beror på dina ambitioner, dvs. var och hur du ska driva din verksamhet; hemma, i en egen lokal eller hyra en del i en befintlig affärsverksamhet. Tänk igenom din meny, brödsortiment, budget. Gör därefter en bedömning av hur din verksamhet ska inredas och utrustas.

Hitta en leverantör som erbjuder ett komplett sortiment av brödprodukter inklusive både moderna produkter och traditionellt kaffebröd. De flesta leverantörer är också experter på skräddarsydda brödlösningar för alla syften och de utvecklar ofta specialprodukter och -koncept för sina kunder.

Du kan också experimentera med att frysa egna färdigjästa degar och olika småbrödsorter. Din förtjänst är en kombination av hur mycket du vill baka och hur mycket du kan baka genom den kapaciteten på den ugnen du använder.

Om du har restaurangkunder som endast öppnar på kvällen kan ni enas om att leverera till dem på eftermiddagen, när du är mindre upptagen. Om du planerar att utöka och ex. sälja även smörgåsar på morgonen, dagens första timmar kommer att användas för att förbereda ingredienserna och göra upp smörgåsar. Glöm inte att om du gör dem i förväg du måste följa livsmedelslagstiftningen avseende lagring av färskvaror.

bake off

Skillnad mellan vanligt bageri och bake off

Bake-off produkter är bröd som tillverkas i en fabrik men sedan gräddas i butiken och marknadsförs som nybakat bröd. Om du förbereder alla dina bageriprodukter från grunden och använder dina egna recept måste du gå upp mycket tidigt på morgonen för att förbereda och baka alla varor. Du behöver också tillräckligt stora lokaler för bakningsprocessen, utrustningen och lagerutrymme för att kunna lagra mjöl och andra ingredienser som du köper.

Bake off produkter är mycket enklare att hantera, de har gjorts av en annan, specialiserade företag och levererats till dig antingen kylda eller frysta. Du gräddar sedan dem i ditt eget minibageri dvs. en bake off brödmaskin.

Fördelarna med denna metod är bland annat mycket mindre förberedelsetid så bakning kan börja senare på morgonen, mindre slöseri med ingredienser under beredning, mindre lokaler kan användas, mindre förberedande utrustning behövs och god kvalitets produktsortiment blir nästan garanterat.

Men eftersom fler och fler försäljningsställen såsom bensinmackar, servicebutiker och andra installerar dessa bake off system, finns det en risk för att dina produkter inte kommer att ses som tillräckligt annorlunda eller unika.

Du kan därför också, beroende på konkurrens i din ort, överväga att ha en mix av produkter som bakas från grunden plus några bake off produkter. Detta kan ställa nya krav på din produktion, men också se till att kunderna kommer genom dina dörrar i stället för – butiken på vägen.

 

Organisera dagen

Varje dag kommer du att förbereda en bakningslista för följande morgon, fastställa vilka produkter måste bakas och hur många. Vissa objekt, t.ex. morgonbröd, bullar och bröd till kaffe, kommer du att göra varje dag, eftersom kunderna bara är intresserade av nybakade produkter och efterfrågan på dessa varor är ganska konsekvent under hela veckan, men var beredd att baka fler limpor på en lördag. Efterfrågan på bagerivaror kan också variera något beroende på vilken tid på året. Exempelvis kan du baka många fler korv- och hamburgarbröd under sommaren eftersom folk använder sina grillar.

Övriga bake off produkter, ex. vissa kakor och bakelser, kommer att hålla bra i några dagar, så du gör mer bara när du har sålt ut dem och fått nya order. Du kan göra vissa artiklar endast på beställning, eller bara på en fredag eller lördag, när efterfrågan är som störst.

Den tidiga delen av förmiddagen ägnas åt beredande av bröd som finns på din bakningslista. Du kan börja med bröd och sedan gå vidare med andra bageriprodukter. Ditt syfte bör vara att få de flesta av dina varor i ugn och på hyllorna när du öppnar dina dörrar för kunder.

Du kan fortsätta baka några produkter under förmiddagen. Till exempel, vissa bagare siktar på att ha piroger och salta produkter redo vid lunch tid så att kunderna kan köpa dem medan de fortfarande är varma.

 

Marknadsföring

Med en bake off ugn kan du erbjuda dina kunder nybakat som direkt från bageriet. Bygg relationer i ditt lokala samhälle genom att lära känna människor och företag nära dem, och genom att bli deras brödleverantör. Skaffa din egen hemsida för att synliggöra dina produkter och skriv din adress och kontaktuppgifter så att folk kan hitta dig. Se till att du finns på sociala medier samt att du har kontakt med matorganisationer, bröd entusiaster, föreningar m.fl.

För att bli en framgångsrik bake off företagare måste du bygga upp en stabil kundkrets. Oavsett vilket bagerikoncept du väljer, kom ihåg att kunderna har vant sig vid de höga krav när det gäller bröd och det är viktigt att dina produkter är nybakade och smakar gott, och att dina lokaler är fräscha och godkända. Erbjud då och då provsmakningar i butiken, komplettera dessa med recept som kan delas ut till kunderna.

Denna artikel publiceras med tillstånd från vår samarbetspartner 1000 affärsidéer. Här kan du besöka deras webbsida för fler affärsidéer.