Bokföring för småföretag och föreningar

jobba med bokföring

Om du har erfarenhet av att bokföring med bokföringsprogram eller vill ta en kurs i att bokföra och gillar att ha ordning och reda på siffror så kan ett drömjobb vara att bokföra åt mindre företag och föreningar. De kanske bara har en enkel kassabok.

Det finns så många företagare som helt saknar intresse och kunskap att sköta om fakturering, in- och utbetalningar, att bokföra, program för bokföring, deklarationer, skatteinbetalningar m.m. För alla dessa är det säkert bättre att de får syssla med det de är bra på och inte hindras av eller drunkna i administrativt arbete som de kanske inte gillar eller passar för. Här kan du göra stor nytta och därigenom skaffa dig ett spännande jobb. Här kan du hitta bra information om bokföring för enskilda firmor.

Bokföringsnämnden har bestämt att alla näringsidkare måste bokföra och att detta skall utföras på samma standardiserade sätt. Så långt som det är möjligt skall bokföringen ske i datumordning. Utifrån bokföringen kan man generera rapporter såsom en verifikationslista, en resultatrapport, en balansrapport och en huvudbok. Sammanställandet av räkenskaperna i exempelvis årsredovisningar kallas redovisning och när ett räkenskapsår är slut gör man bokslut, vilket innebär att avsluta bokföringen för den förflutna tidsperioden som vanligen motsvarar tolv månader.

Tips om fördelarna med att bokföra åt företagare

 • Du kommer att träffa många intressanta människor, ofta duktiga entreprenörer som brinner för sitt företag och sin affärsidé. Eller om du jobbar åt föreningar och liknande organisationer kommer du lära känna grupper av människor som satsar på ett speciellt intresse. Det gör att du får tillfälle att sätta dig in i många olika typer av verksamheter och du kommer hela tiden att lära dig mycket.
 • Du kommer känna att du hjälper många. Företagare och föreningsmänniskor som vill satsa helhjärtat på det som intresserar dem vill säkert inte ens ta en bokföringskurs. De behöver bli avlastade och där kommer du känna att du gör stor nytta. Ofta gäller för småföretagare att deras företagsekonomi ligger väldigt nära deras personliga ekonomi. Därför kan det mycket väl hända att du även kan bli ekonomisk rådgivare även åt företagaren privat och kanske hans eller hennes familj i övrigt vilket kan ge en extra krydda och en extra inkomstmöjlighet.
 • Du kan jobba på det företag som du servar eller du kan välja att jobba hemma. Med datorn är det lätt att jobba både hemifrån och på plats vilket ger en behaglig flexibilitet.
 • Om du sköter bokföringen bra så kan den verksamheten ofta leda till att företagaren ber dig utföra andra uppdrag. Du kan avancera till att ta hand om vissa förhandlingar, att skriva flera typer av affärsavtal osv.  Eftersom du och din uppdragsgivare kan skicka allt via mail så finns det många som sitter på mycket avlägsna orter, som t.ex. ute i skärgården eller långt ut på landet, och jobbar på detta sätt.
 • Det är lätt att komma igång. Du behöver inte någon formell utbildning men du behöver, som sagt, ha en viss erfarenhet eller ha tagit en eller flera bokföringskurser.
 • Det finns flera bra bokföringsprogram till din hjälp både för bokföringen och för alla blanketter som en företagare skall fylla i. Mycket enkla bokföringsprogram kan du t.o.m. ladda ner gratis. Sök på ”gratis bokföringsprogram” på Google. Det finns bokföringsprogram som är helt gratis och det finns bokföringsprogram som du kan testa gratis under en viss tid. Lite mer avancerade program kan du köpa för en rimlig kostnad.
 • För att få uppdrag kan du naturligtvis annonsera men som i så många av de drömjobb som presenteras på denna sajt så gäller det att nätverka och sprida budskapet att du gärna tar uppdrag att sköta bokföringen för företag och föreningar.

En fördel med att jobba med bokföring och andra administrativa tjänster åt småföretagare är att du kan göra mycket av jobbet hemifrån.

Vill du starta eget företag inom bokföring eller bli anställd i ett företag där du jobbar med bokföring så finns många goda råd och tips att hämta.

Holger Wästlund

Närliggande affärsidéer:

 1. Deklarera åt företag och privatpersoner
 2. Rekryterare via nätet
 3. Virtual assistent
 4. Virtual call center
 5. Jaga på kunder som inte betalar
 6. Jobba för ett call center
 7. Översättare
 8. Upprätta kontrakt och vara rådgivare inom ett speciellt område
 9. Digital PR
 10. DayTrader

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.