stå upp komiker eller ståuppare

Ståuppare

Ha kul och tjäna bra som ståuppare eller stå upp komiker

 

Var du ”klassens clown”? Var du den som ofta skapade skratt i skolan och i gänget? Var du den som snabbt såg det komiska i olika situationer och var du den som var snabb i replikerna? Då kan stå upp komiker vara ett drömjobb för dig. Detta kan vara ditt tips till din drömkarriär.

Jag har själv under lång tid varit medlem i Nöjestorget (nojestorget.se) som fungerar som en paraplyorganisation för Sveriges nöjesförmedlare. Ambitionen är att samla alla stå upp komiker och andra artister på samma plats. Då får man en överblick över alla underhållning i Sverige. De som driver denna sajt är samtliga aktiva inom artistbranschen på olika sätt, t.ex. som ståuppare så de vet verkligen vad skådis- och underhållningsbranschen innebär.

Det finns så många olika sorters stå upp komiker eller stand up comedian. Du kan dra en monolog som komiker, du kan vara imitatör, du kan spela sketcher tillsammans med andra eller du kan kombinera någon annan färdighet, t.ex. trolleri, jonglering, sång med att vara rolig. Jag har en bakgrund som underhållare för barn så jag har träffat många ståuppare i och utanför Sverige och jag har fått tillfälle att se många olika sidor av en stå upp komikers jobb.

Föredelar med detta drömjobb – ståuppare eller ståuppkomiker

De flesta som jobbar som ståuppkomiker anser knappast att det är ett jobb. De har så roligt och njuter så mycket av det de gör att det är en ren hobby och dessutom få betalt och tjäna bra för att ha kul. Bättre kan väl inte ha det?

Som ståuppkomiker kommer du träffa mycket folk i alla möjliga sammanhang. Du kommer att träffa talare, föreläsare, festfixare, de som ordnar firmafester, företagsaktiviteter, äventyr, en kick-off, maskerader, julbord, en studentskiva m. fl. Du kommer att se många olika platser och om du har ambitionen att anpassa ditt material till varje enskilt tillfälle om du t.ex. uppträder på en festvåning, i ett partytält eller någon annorlunda festlokal. Den ambitionen bör du ha, så ger det tillfälle för dig att sätta dig in många olika verksamheter och lära dig mycket av detta och samtidigt ha kul och tjäna bra.

Men framför allt ger alla sätt att uppträda inför publik möjligheten att få uppleva den enorma känslan av att ha roat en publik, fått dem att skratta, fått dem att för ett tag glömma eventuella vardagsbekymmer och kanske hjälpt dem i en svår situation. Få stunder i livet kan skapa den känsla som kan uppkomma efter att man lyckats med en föreställning som ståuppkomiker. Genom applåderna får du en mycket mer direkt respons på det du åstadkommit än vad du har möjlighet att få i de flesta andra jobb.

Andra fördelar som ståuppare eller ståuppkomiker

Som stand up har du stora möjligheter att hjälpa människor. Dels kan du förhoppningsvis få människor att för ett tag tänka på något annat än deras egna bekymmer, du kan förhoppningsvis lära dem att se på sin omvärld på ett annat mer positivt sätt och du kan naturligtvis ställa upp på renodlade välgörenhetsföreställningar och verkligen göra många människor glada.

Att jobba som ståuppkomiker har för många blivit språngbrädan till ett annat jobb. Det kan handla om att bli skådespelare, filmskådespelare, TV-aktör, takare, underhållare för barn m.m. Som ståuppare får du en enorm erfarenhet av att uppträda inför publik, ofta i väldigt svåra förhållanden och du lär dig att improvisera och ge svar på de mest oväntade och originella infall, händelser och impulser från publiken. En erfarenhet som är värd mycket i andra jobbutmaningar som kan ligga framför dig.

Du kan starta eget företag som stå upp komiker. Läs mer om att starta eget företag snabbt och lönsamt här.

Holger Wästlund

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.