Stå upp komiker eller stand up

stå upp komiker

Att jobba som stå upp komiker

Det finns många olika sorters stå upp komiker. Ofta är det andra artister som skådespelare, vanliga clowner, cirkusclowner, trollkarlar, imitatörer, improvisatörer och liknande som ser att marknaden för stå upp komiker växer och därför ger sig in i den.

Svensk ståuppkomik är en relativt ny form av svensk humor, som är starkt inspirerad av engelskspråkig stand up comedy. Den bryter av från annan svensk humor, genom att den varken är baserad på dramaturgi, eller återberättade roliga historier.

Är det parodier och imitationer som går hem? Som stå upp komiker måste du lära dig att snabbt ”läsa av din publik”. Vilken sorts skämt passar just här och just i detta ögonblick? Kan du köra kränkande innehåll? Vill de ha slap stick?

En del ståuppkomiker skriver sitt eget material, andra anlitar andra som skriver. De riktigt stora har resurser att anlita hela team som skriver så mycket material att man kan välja och vraka i materialet.

Ett sätt som de flesta stå upp komiker använder sig av är att alltid ha en anteckningsbok nära till hands där man kan skriva upp alla idéer som kommer upp, alla skämt man hör runt omkring sig, alla händelser, politiska och andra som man känner att man kan göra något roligt av osv. Det är dock viktigt att man inte plagierar andra professionella stå upp komiker. Försök i stället att lära dig hur de bygger upp sina skämt, hur de arbetar med bra timing och hur de levererar skämten så att de får ut mesta möjliga reaktion från publiken. Men plagiera aldrig skämten. Då kommer du snabbt att bli utfrusen från dina kolleger och det är ju från dem som du kan hämta mycket värdefull inspiration.

Tips för stå upp komiker

Om du tänker ge dig in i denna bransch gäller det att i början ta alla chanser att uppträda.  Det kan vara på klubbar, i skolan, på mindre eller större fester. Ja, du kan lätt pröva nya skämt när du är ute med kompisarna. Det är inte alla jobb där man har den fördelen att det går att träna när man är ute och har kul.

Marknaden för stå upp komiker växer. Vi ser bra förebilder från USA på TV. Det är relativt billigt att hyra in en stå upp komiker eftersom han eller hon uppträder helt ensam och inte behöver musik eller liknande.

En stå upp komiker sköter i allmänhet sin marknadsföring genom att samla ljudinspelningar och videoinspelningar som den intresserad uppdragsgivare kan avlyssna antingen på komikerns hemsida eller om han eller hon skickar materialet.

Flera tips

Ett annat sätt är naturligtvis att en ståuppkomiker alltid måste ha en bunt visitkort i fickan som är lätta att dela ut. Om någon i publiken efter showen säger att han tycker att det här var jättebra så kan stå upp komikern be att få den personens visitkort och anteckna på baksidan precis vad han sa och fråga personen om han får använda det citatet i sin marknadsföring. Referenser av den typen är värdefulla att ha för den fortsatta marknadsföringen.

Jobbet som stå upp komiker är inte bara glamour. Det innebär mycket resande, det kan innebära att du måste uppträda på obekväma tider för en publik som kan vara jobbig och krävande. Ofta är publiken rätt hänsynslös. Om de gillar en stå upp komiker så visar de det tydligt men om du inte går hem då kan du få utstå högljudd kritik. Det betyder att du som stå upp komiker måste vara stark och kunna tåla mycket utan att ta åt dig personligen eller bli stressad av detta.

Att vara stå upp komiker är ett fantastiskt jobb. Ditt jobb är ju att få människor att trivas och skratta. Du får möjlighet att med din humor ibland vända en dålig stämning till något positivt. Om du kan få din publik att må bra så kommer även du att må bra.

Om du satsar på att bli stå upp komiker kan du starta eget företag snabbt och lönsamt. Läs mer om det här.

Holger Wästlund

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.