Skriv och ge ut dina egna böcker, bli bokutgivare, egenutgivare

Skriv och ge ut dina egna böcker, bli bokutgivare, egenutgivare.

Är du intresserad av att skriva och ge ut egna böcker? Då har du kommit rätt för här ger jag 10 erfarenheter samt praktiska och konkreta råd hur du ska lyckas med att skriva och ge ut egna böcker. De är alla från min egen verksamhet där jag jobbar med att ge ut böcker.

 1. Visserligen finns det mycket att lära om du tänker skriva och ge ut dina egna böcker men mitt viktigaste råd är: Skriv och ge ut! Se till att din bok kommer ut och kan påverka folk i din omgivning. Du kan säkert putsa på ditt manus länge men sträva inte efter att det ska bli perfekt. Ut och testa marknaden!
 2. Det viktigaste är sedan att du jobbar med marknadsföringen av din bok.
 3. Jag gissar att du älskar det skrivna ordet, att läsa eller skriva själv.
 4. Du gillar säkert att hjälpa andra med utgångspunkt från din egen erfarenhet och dina kunskaper. Eller du kanske är intresserad av att skriva så att det berör, underhåller eller provocerar läsaren? På något sätt tror jag att du vill göra intryck på andra omkring dig, helst ett bestående intryck.
 5. Att se sin egen bok komma från trycket ger en underbar känsla. Det är nästan som att få se ett nyfött och efterlängtat barn komma till världen! Att se sina böcker på bibliotekens hyllor, i bokhandeln eller på nätbokhandlarnas webbsidor är också underbart.
 6. Om du skriver och ger ut egna böcker får du full kontroll över innehåll, design och slutprodukten och du kan fritt välja med vilka experter du ska samarbeta. Du får också total flexibilitet med din arbetstid. Jobba när och där du vill – det är inte många yrken som kan erbjuda den friheten.
 7. När du skriver och ger ut egna böcker måste du ta ansvar för hela kedjan, från första manusskiss till att boken finns i kundens hand. Du bör ha affärssinne som i vilket eget företag som helst, ha förmågan att förstå vilka kulturella, pedagogiska och underhållande trender som råder och som gör att dina kunder vill köpa dina böcker.
 8. När du skriver och ger ut egna böcker kommer du hela tiden lära dig nytt inom marknadsföring, PR, budgetering, ny teknologi och viktiga trender. Det är både viktigt och kul att följa med utvecklingen och marknaden på mässor, seminarier och genom olika sorters nätverk.
 9. Du kan tjäna bra om du skriver och ger ut dina egna böcker. Om du ger ut dina böcker genom en ”vanlig förläggare” kan du grovt räkna med att tjäna mindre än 10 % på varje såld bok. Om du är din egen utgivare kanske du lyckas få boken tryckt för 20 – 50:-/bok och så säljer du den för 150 – 200:-. Det kommer ta ett tag innan du tjänar så att du är nöjd. Det är inte ovanligt att författare inte tjänar ett dugg på sin första bok. Men du kommer att lära dig snabbt hur du själv ska sköta din marknadsföring, din distribution och ditt företags ekonomi så att det blir lönsamt.
 10. En fördel med om du skriver och ger ut dina egna böcker är att du kan hålla startkostnaderna låga. Du kan vara hur flexibel som helst när det gäller att anlita professionell hjälp, att ta in anbud från flera tryckerier och hur du prissätter dina böcker.

Om du skriver och ger ut dina egna böcker startar du ett eget förlag. Du blir då egen företagare med allt vad det innebär. Du måste då lära dig en hel del om

 1. Hur du skaffar kunder
 2. Hur du skapar lönsamhet
 3. Hur du upprättar en egen affärsplan
 4. Om du ska anställa personal eller samarbeta med andra
 5. Hur du väljer ett bra företagsnamn
 6. Om du ska ha din verksamhet i form av enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag
 7. Hur du registrerar din verksamhet
 8. Och hur du ska få ditt företag att växa

Allt detta kan du på ett enkelt sätt läsa dig till i boken ”Starta eget företag snabbt och lönsamt”. Klicka här så får du lite mer information om boken.

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.