Tips om att jobba som inredare

bli inredare

Om du vill jobba som inredare utgår jag ifrån att du gillar heminredning, att du gillar att se inredningsarkitektur på möbel- och inredningsmässor, att du är konstnärlig och kreativ och följer trender och att du uppskattar om du får komplimanger från dina vänner för att du har en inredning hemma hos dig själv som folk lägger märke till. Annars skulle du nog inte vara intresserad av att jobba som inredare. Men vad är det som krävs för att du ska bli riktigt framgångsrik när du ska jobba som inredare? Här kommer några tips om din drömkarriär – att jobba som inredare:

Du bör gilla att jobba med att lösa inredningsproblem. Tycker du att det är utmanande att ställas inför ett olöst problem och tycker du att det är kul att jobba med det – även om du inte har ansvaret för att just detta problem blir löst?

Jag gissar att du är nyfiken på nyheter inom inredningsarkitektur, trender, design, teknik, produkter, material o.s.v. Funderar du på hur ny teknik skulle kunna lösa ett visst problem och tvärtom – ser du möjligheter med att jobba med ett nytt material att hitta nya användningsområden inom homestyling?

Är du realist? Kan du göra en avvägning mellan den allra mest idealiska lösningen på ett visst problem inom homestyling och vad som verkligen är realistiskt ur kostnads-, tids- och resurssynpunkt? Har du förmågan att jobba med flera olika alternativ som kanske alla är bra på något sätt?

Jag tror att du har talang för att jobba med homestyling och jag är övertygad om att du är kreativ. Gillar du att jobba med att rita och förklara för folk hur en viss lösning kan se ut fast den inte existerar ännu? Brukar de du förklarar något för förstå vad du försöker förklara?

Kan du konsten att hålla många bollar i luften på en gång? När ett homestylingprojekt genomförs kan det vara många som jobbar med det. Det är uppdragsgivaren, leverantörer, hantverkare, mäklare och andra specialister. Du kommer stå där i centrum och skall hålla det mesta i ditt huvud. Jag känner många som ”växer” och blir lugnare ju mer de jobbar mitt i surret. Det är ingen dålig egenskap när du ska jobba med homestyling.

Är du en ”doer”? Får du saker att hända? Orkar du jobba med ett homestylingprojekt tills det verkligen är klart eller har du en tendens att ge upp innan du är i mål?

Gillar du människor? Är du social och gillar att umgås med människor? Tycker du att det är intressant att lyssna på andra för att ta reda på hur de lever, jobbar, umgås osv.? Tror du att du kan jobba ihop även med lite ”jobbiga” uppdragsgivare?

Gillar du att jobba med planering och organisation? En som jobbar med homestyling måste ibland organisera allt; hur ett projekt tas fram steg för steg, vilka personer som ska vara engagerade och hur det hela ska genomföras kanske med en begränsad budget och en knapp tidsplan.

Jag utgår ifrån att du kastar dig över inredningssidorna i olika tidningar och kollar trender 2011 och trender 2012. Och att du har en verklig passion för inredning och homestyling. Tänker du inredning varje dag, alltid när du kommer in i ett nytt hem eller i en ny lokal? Det gäller att du gillar att ”hänga med” i aktuella trender. En uppdragsgivare som anlitar en som jobbar med homestyling vill ofta få tips om ”det senaste” och man vill ofta lyssna på vilka trender som är på gång.

Har du tillräcklig energi för att under viss tid satsa allt på att jobba med ditt drömjobb? Har du viljan och fysisk och psykisk styrka för ett jobb som sällan klaras av mellan klocka 8 och 17 utan som ibland kan kräva din insats så gott som dygnet runt?

Kan du tänka dig att marknadsföra och sälja både dig själv som specialist inom homestyling och dina förslag som behöver ”säljas in”? Du behöver inte ha någon direkt erfarenhet av att sälja – det går att lära sig, men det är bra om du inte ryggar tillbaka och tycker att den delen av jobbet är obehaglig på något sätt.

Är du intresserad av ha ordning på din ekonomi, göra upp och hålla en budget och är du intresserad av lönsamhet? Kan du tänka dig att jobba med den svåra kopplingen mellan design, trender och kreativitet å ena sidan och med en budget och en tuff tidsplan å andra sidan?

Är du intresserad av förhandling? Gillar du att köra bra inredningsinköp som uppfyller högt ställda krav på kvalitet och kostnad? När du jobbar med homestyling kommer du att förhandla med uppdragsgivare, leverantörer, hantverkare, byggare, byggledare, entreprenörer och alla möjliga specialister.

Om du uppfyller alla dessa krav så är det bara att gratulera till din framgångrika drömkarriär att jobba med homestyling eller som inredare. Jag tror ingen uppfyller alla dessa krav när man sätter igång. Man kanske inte ens vet hur man kommer att reagera i vissa situationer.

Var inte orolig. Jag har skrivit en bok ”Bli inredare” om hur du steg för steg kan bli en framgångsrik inredare. Klicka här för att läsa lite mer om boken.

Jag tror också att du har nytta av de 10 tipsbrev som vi utarbetat om hur man blir inredare. Vill du arbeta med homestyling så kommer du ha stor glädje av dessa tipsbrev. I breven ges konkreta tips om

• Fördelarna med att jobba som inredare
• Vad krävs för att du ska bli en framgångsrik inredare?
• Vilka verktyg behöver du som inredare?
• Vilket material bör du sammanställa inför en anställningsintervju om ett inredarjobb?
• Vanliga frågor vid en anställningsintervju
• Bli specialist som inredare. Så här går det till
• Hur sköter du en prisförhandling som inredare?

 

skriv ditt förnamn och din e-postadress så skickar vi det första tipsbrevet så fort vi kan.

    Ditt förnamn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Lycka till!

    Holger Wästlund