Jobba med mat

jobba med cateringDe flesta som vill jobba med catering tycker att deras drömjobb är att jobba med allt som har att göra med mat. Man gillar att köpa mat, laga den, göra övriga förberedelser och servera och presentera den på ett vackert och trevligt sätt. Jag tror också att man ska älska att se mat, känna doften av god mat och naturligtvis smaka på god mat. De som är framgångsrika inom catering är ofta nyfikna på nya matupplevelser, de letar ständigt efter nya sätt att tillaga maten och de står ut med att stå i många timmar ofta sent på kvällarna och de har ofta god hand med personal av olika kategorier.

Det har skett en markant ökning i Sverige, med upp till 50 %, när det gäller efterfrågan av färdiglagad mat. Kunderna vill ha mat från olika länder och världsdelar till exempel asiatiskt, indiskt, italienskt och grekiskt. Kunderna efterfrågar också ett varierat utbud både när det gäller innehåll och mängd. Det skall finnas såväl stora som små alternativ när det gäller till exempel köttfat, skaldjurbufféer, smörgåstårtor, delikatesstallrikar samt jultallrikar.

Svenska folket beställer mer mat från cateringfirmor idag än för cirka 10 års sedan. Kunden vill köpa fint upplagd mat, såväl kall som varm. Som kunden kan servera hemma, som om det vore hemmagjort. Man vill ha en stor variation att välja mellan.

Jobba med catering

Om du vill jobba med catering kan du få uppdrag att ordna frukostar, bruncher, luncher, middagar, plockmat för mingelpartyn och supéer. Det finns buffé catering, event catering, bröllop catering, lunch catering, grill catering, italiensk catering, julbord catering och annorlunda catering. Det kan vara i olika former som att gästerna sitter och blir serverade eller gående bord. De event där du blir engagerad kan vara små privata middagar, gårdsfester utomhus eller i partytält, bröllop, politiska sammankomster, konferenser, cocktailpartyn ja, t.o.m. speciella barnkalas. Det kan vilken sorts event som helst där man samlar stora grupper av människor. Där behövs det ofta catering.

Tips om vilka arbetsuppgifter du har inom catering

 • Förhandla med leverantörer
 • Köpa mat, drycker och allt annat som behövs
 • Göra reklam och marknadsföra din verksamhet med catering
 • Hitta recept på sällsynta måltider med spännande smak
 • Laga mat, servera och presentera maten på ett trevligt sätt
 • Hyra in kockar och övrig personal till din catering
 • Hänga med i utvecklingen när det gäller mat, miljöfrågor m.m.
 • Ta fram lämpliga menyer och kostnadsförslag för din catering
 • Transportera all mat och övrigt material till evenemanget
 • Träffa kunder för att resonera sig fram till vad de önskar och förklara vad du kan erbjuda i fråga om catering
 • Vara på plats under ett helt event för att se till att allt fungerar

Tips om hur du kan lära dig mycket om catering

Grunden till att lyckas med catering är naturligtvis att du har ett genuint intresse för alla vad mat heter, köpa in, preparera, laga, presentera vad gästerna ska få, servera och återställa de utrymmen som man använt. När du ska lära dig mer om catering så finns det massor av böcker, TV-program, kurser och mer avancerade utbildningar. Men någon formell skolgång är inte nödvändig. Det finns många som satt igång hemma i liten skala och sedan jobbat upp en riktigt imponerande verksamhet. Börja med att åta dig att ordna maten till din familjs och vänners fester. Det bästa sättet att fortsätta är att få tillfälle att jobba tillsammans med en professionell catering-firma. Se då till att du prövar på alla moment inom catering, planering, inköp, preparering, tillagning, diskning, städning m.m. För att lyckas inom catering så måste du, tror jag, behärska alla olika steg i verksamheten.

Tips om fördelarna med att jobba med catering

Det är en positiv verksamhet eftersom man hjälper människor i viktiga situationer och man får, om man sköter det bra, tydliga tacksamhetstecken. Om du blir duktig inom catering och kan leverera det som folk vill ha och om du samtidigt är en bra förhandlare och inköpare, då kan du göra en riktigt bra ekonomisk vinst på de event där du blir engagerad.

Du kommer hela tiden lära dig något nytt inom catering. Kunderna har olika önskemål vilket ställer krav på din fantasi och din vilja att lära dig nytt. Du kommer att ha kontakt med festfixare, underhållare, talare, föreläsare, inspiratörer, de som ordnar events, festarrangörer, event-planerare, skådespelare, filmskådespelare, ståuppkomiker, komiker m.fl.

Det finns så många olika former av catering, t. ex. julbord catering, italiensk catering, grill catering, lunch catering, bröllop catering, buffé catering, event catering och annorlunda catering.

Intresset och behovet av att anlita catering-företag växer hela tiden. Folk gillar att äta god mat men alla gillar inte eller har inte tid eller kunskap att laga den. Då anlitar man någon som är bra på catering. Du kan även bli anlitad för fester, events, äventyr, maskerader, en kick-off, företagsaktiviteter, firmafester m.m.

Är du intresserad av catering så kan du antingen skaffa dig ett jobb på ett cateringföretag eller starta ett eget företag.

Holger Wästlund

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.