Så kan du hyra ut din bostad

Min fru och jag har haft ett antal olika semesterställen genom åren. Det har varit i Sverige i Stockholms skärgård, i Skåne och uppe i fjällen och nu jobbar vi bl. a. med att hyra ut i Antibes i Frankrike. Nu har det blivit ett drömjobb för oss.

Ett jobb som handlar om att hyra ut är intressant, roligt och lönsamt. Att hyra ut är ett fantastiskt sätt att tjäna extra pengar på något som man ändå har och som under vissa perioder annars står outnyttjat. När man ska hyra ut sköter marknadsföringen och det administrativa arbetet hemifrån när man själv vill. Att hyra ut är ett utmärkt drömjobb på sidan av ett annat jobb, för den som är hemma och för pensionärer. Startsträckan när du ska hyra ut är minimal, man är sin egen chef, man kan göra förmånliga skatteavdrag och när man ska hyra ut lär man känna intressanta människor som man aldrig skulle komma i kontakt med på annat sätt.

Tips om marknaden för att hyra ut

Marknaden är intressant. Många vill mycket hellre hyra något eget än att bo på hotell. Det gäller både fritidsfolket och affärsmän. Och det gäller i allra högsta grad för barnfamiljer. Vilken målgrupp man vänder sig mot när man ska hyra ut har är naturligtvis alltid varit beroende av var semesterbostaden ligger. Du kan hyra ut till affärsmän om din bostad ligger nära arbetsplatser, mässor och liknande. Semesterfirarna hyr nära fritidsaktiviteterna. Men de sambanden suddas ut mer och mer. Nu vill affärsmännen komma ifrån bruset för att komma till en hyrd lägenhet för att kanske sitta och skriva i lugn och ro och turisterna dras till storstadens puls med stort kulturutbud.

Tips om vilka som lyckas med att hyra ut

Vilka är det som lyckas bäst? Du bör tycka om att ha mycket kontakt med människor och skapa en lämplig inredning för uthyrningen. Du bör ha ett genuint intresse för att se till att gästerna verkligen har det bra. Den som känner det som naturligt att ringa till sina hyresgäster när de varit i stugan eller lägenheten några dagar för att höra om allt är bra, den kommer att lyckas och gästerna kommer då gärna tillbaka. Man bör också gilla att jobba med PR.

Försök att samarbeta med de som ordnar äventyrsresor eller temaresor. Där finns ofta säkra och intressanta hyresgäster.

Tips om vad det innebär att hyra ut

Vad innebär uthyrningen för sysslor? Man bör vara intresserad av att marknadsföra sin stuga eller lägenhet. Det finns förmedlingar, du kan ha din egen hemsida, du kan sprida ditt visitkort eller en liten broschyr i ditt nätverk. Du kan spara e-postadresserna till alla som hyrt tidigare eller hört av sig så att du t.ex. en gång per år kan skicka ut ett litet nyhetsbrev och berätta om det hänt något nytt med lägenheten/stugan.

Vidare bör du ha ett bra kontraktsformulär, se till du har en bra rutin för att ta emot beställningar, ta betalt, se till att hyresgästen får nyckeln, bra rutiner för städning, löpande underhåll, bokföring, försäkringar och skatter. En fördel med att jobba som uthyrare är att det kan vara ett arbete hemifrån.

Tips om hur man lär sig att hyra ut

Man behöver ingen formell utbildning för att lyckas. Men det är bra att läsa någon bra bok för att få ett helhetsgrepp och checklistor så att man inte glömmer något. Jag har en god vän som började med att hjälpa en kompis som inte hade tid att sköta marknadsföringen för sin uthyrning så han hjälper till med detta. Ett utmärkt sätt att successivt komma in i branschen.

Tips om hur man tjänar pengar när man hyr ut

Vad tjänar man på själva uthyrningen? Det finns hela skalan från att man hyr ut sin egen sommarbostad under några veckor när man själv inte är där för att få in lite extra pengar till att man driver detta som en väl organiserad syssla med rutiner för det mesta. Beroende på läget kan man ta extra betalt för de som vill ha parkeringsplats eller garage, extra städning, hämtning vid flygplatsen etc. Om du blir skicklig på att marknadsföra din egen uthyrning och har mycket bokat så kan du erbjuda dina tjänster att samtidigt hyra ut goda vänners lägenheter eller stugor. En del passar på att i samband med uthyrningen sälja konst som man har på väggarna, egna böcker eller andra produkter eller tjänster som kan vara av intresse.

För oss är uthyrningen inte bara ett sätt att tjäna lite extra pengar. Det har, med alla de kontakter det skapar, blivit en spännande och viktig del av vår livsstil.

Lycka till med uthyrningen!

Holger Wästlund

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.