bli inredareInredare som drömjobb – några trender

 

Att jobba som inredare som drömjobb är en verksamhet där utmaningarna kontinuerligt växer inom hela branschen. Kraven på kvalitet ökar samtidigt som pressen på kostnadsreduceringar och korta tidplaner stiger mer och mer. Antalet lagar och förordningar som påverkar jobbet som inredare ökar och samhällets insikt om och krav på bättre miljö och arbetsmiljö ökar hela tiden.

Tydliga trender 2010 och trender 2011 för inredare är att byggnaderna som ska inredas blir mer komplexa och samtidigt intelligentare. Se bara på det vi i dag kallar ”smarta hem”. Utöver vanliga el- och värmesystem så är en trend att din belysning och din CD ska sättas igång automatiskt när du kliver in genom dörren, en pekskärmsenhet i köket håller reda på familjens kalender, busstider för barnen, dagens väder etc. Du kan via datorn styra och övervaka allt från rumstemperatur för att spara energi till besökare som ringt på dörren under dagen. När du sitter på ett kafé i New York kan du via din Iphone se om någon rör sig inne i din lägenhet, om det är snö hemma på tomten osv.

Vem visste t.ex. vad wallwashing var för några år sedan? Alla har vi sett trenden hur man på barer och hotell varierar färgen på väggarna med olika belysning. Det kan du naturligtvis även göra i ett vanligt vardagsrum! Inom det här området kommer det säkert att hända mycket framöver.

Inredarens arbetsverktyg:

 

På samma sätt är det en trend att de arbetsverktyg som inredaren har till sitt förfogande förändras:

Det finns programvaror för att göra och rita upp flera alternativa designförslag, kalkylera, göra tidplaner, uppföljning av kostnader m.m. Det är numera möjligt att man för större projekt skapar en webbplats där de som är engagerade i ett projekt kan gå in med ett password för att där dela information och erfarenheter om ett inredningsprojekts framskridande med avseende på layout, tidplaner och kostnader.

Detta i sin tur gör att laptop, Ipad och/eller iphone är viktiga arbetsredskap för inredare, hantverkare, byggledare, arkitekter och leverantörer som är engagerade i ett inredningsprojekt. Här delas och lagras information om projektet på ett praktiskt och strukturerat sätt. Du kan t.o.m. jobba två stycken samtidigt på samma projekt. Du kanske sitter i Sverige och samarbetar med en expert på t.ex. fransk inredning som arbetar från Frankrike. Ni tittar båda två samtidigt på samma ritning i era datorer och man ser era två digitala pennor på ritningen som samtidigt ritar fram ett inredningsförslag.

Det gamla måttbandet har ersatts av digitala avståndsmätare och laserinstrument för att fastställa exakta vågräta och lodräta linjer i ett rum. Möjligheterna att i olika bildprogram illustrera dina förslag inlagda i en befintlig miljö är oändliga. Det är bara vår egen fantasi som sätter gränsen för alla olika sätt som vi idag kan använda den nya teknik som finns och kommer att finnas.

Den osynliga jobbmarknaden för inredare som drömjobb ökar

 

Jag citerar Careercomfort; ”Så får du jobbet!”

Undersökningar av den totala jobbmarknaden visar att det bara är runt 25 % av alla lediga jobb som utannonseras i media. Det är både dyrt och krävande att tillsätta en tjänst via annonsering. Därför försöker företagen i stor utsträckning att hitta en lämplig kandidat genom kontakter innan man tar till den sista utvägen, att annonsera.

Du ska vara medveten om följande:

  • Bara 25 % av alla lediga jobb utannonseras
  • De flesta tjänster som tillsätta har aldrig tidigare existerat
  • Nya företag och nya jobb skapas hela tiden
  • I tillväxtföretag skapas hela tiden nya jobb

Som jobbsökande bör du lägga en stor del av din tid på den osynliga jobbmarknaden eftersom det innebär många fördelar:

  • Dina möjligheter att få ett jobb är minst tre gånger större
  • Det är färre kandidater till jobbet
  • Det ger större möjlighet att påverka jobbinnehållet
  • Du har större möjlighet till att förhandla lön och förmåner
  • Anställningsprocessen förkortas betydligt

Tips om du kan agera på den osynliga jobbmarknaden finns i kapitel 7 ”Hur du blir anställd”.

Det blir mer naturligt att vara inredare på deltid

 

Allt flera har flera jobb

Jag går ibland in på en blogg som heter Kristina Elliots blogg. I sin programförklaring säger hon att hon bl. a. skriver om psykologi, kommunikation, varumärke, HR, självstyrt lärande, kostnadseffektiva utvecklingsmetoder, event, teater och musik. Jag vet att hon jobbar professionellt och framgångsrikt inom alla dessa områden. Det är ett tydligt exempel på hur många av oss i dag vill utveckla oss parallellt inom flera områden samtidigt. Visserligen har vi lärt oss att det gäller att fokusera men många av oss väljer ändå att snarare bli rika i skälen än i plånboken.

Jag har inte sett någon statistik men jag är övertygad om att det är betydligt fler som jobbar med inredning på deltid samtidigt som de jobbar med annat än antalet som jobbar heltid med inredning. Anledningarna till detta kan vara olika. Det kan vara just det att man vill utveckla sig själv inom flera olika områden, det kan vara ekonomiska skäl och det kan vara ett steg i en process mot att man det kan syssla med sitt drömjobb på heltid.

Dina idéer som inredare blir viktigare än storhet och finansiella resurser

 

Du vill bli inredare. Du har lärt dig att man ska titta på hur marknaden ser ut. Runt omkring dig hittar du mängder av medelstora och stora företag, många internationella med jättestora finansiella resurser mätt i pengar och personal. IKEA finns i stort sett i hela världen och det svenska kökstillverkningsföretaget Nobia har idag över 700 köksbutiker, egna eller genom franchise, i Europa. Några av de stora blir bara större och större.

Samtidigt finns i dag en osynlig jobbmarknad. Dina idéer och dina erfarenheter kan leda dig in på helt nya jobbmöjligheter som du tidigare inte kunnat ana. Det drömjobb som du kommer att syssla med om ett år kanske inte ens finns i dag. I dag gäller det att jobba med din tid, energi och kreativitet snarare än storhet och finansiella resurser för att nå dit du vill. I dag kan du själv med din egen dator göra proffsiga presentationer av vem du är, vad du gjort och vart du vill komma som inredare. Du kan skicka ut mängder av brev genom några knapptryckningar på datorn. Dina konkurrenter på jobbmarknaden kan vara dina samarbetspartners.

Det blir alltmer vanligt att inredare går vidare till helt andra specialistyrken som har anknytning till inredning. F.d. inredare blir t.ex. CAD-experter, de jobbar med event-design, Facility Management och de jobbar som byggledare, fotografer och som journalister.

Klicka här för att se mer om den här boken som just handlar om massor av olika möjligheter för dig som inredare.

Holger Wästlundbli-inredare-webb-150px

Här nedanför finns en bra guide hur du lyckas med att starta eget företag som inredare [embedit snippet=”e-boksbutik-bli-inredare”]