Hitta det bästa för varje tillfälle

Starta din egen presentaffär

Jag har en nära släkting som tröttnade på sitt jobb som småskolelärare och bestämde sig för att satsa på sitt drömjobb, att starta en presentaffär. När hon började hade hon familj med man och fyra små barn. Varje sommar hyrde de en bostad och hon startade sin presentaffär genom att helt enkelt hyra en sådan stuga som även hade en butikslokal. Det blev ingen merkostnad alls i förhållande till att hyra ett annat sommarhus och det blev ett praktiskt arbete hemifrån. Det var t.o.m. lite lägre hyra eftersom väldigt få familjer ville ha en sommarbostad som samtidigt innehöll en butikslokal.

Det blev ett bra sätt att pröva sig fram successivt. Hon gillade verkligen att ha en presentaffär eftersom det hade så mycket med människor att göra. Hon slutade så småningom sitt småskolelärarjobb och satsade på försäljning av presenter på heltid. Hon expanderade även verksamheten till att jobba som säljare av presentartiklar till större företag som hade dessa som presenter till hela personalen i samband med något företagsevenemang eller som en julklapp till personalen vid jultid. Jag hade tillfälle att följa hennes växling från ett jobb som hon inte gillade till att gå över till sitt drömjobb och jag fungerade även som rådgivare.

Fördelar med att satsa på en presentaffär

Om du själv gillar att besöka presentaffärer eller kanske t.o.m. någon gång jobbat i en sådan så vet du vad det innebär att använda din kreativitet och kunna hjälpa folk att hitta den rätta presenten till varje tillfälle. Tänk dig att hitta det absolut bästa för ett dop, för en examen, för att gratulera någon som just fått ett nytt och speciellt jobb, för att ge till ett värdpar som har mycket speciella intressen när man kommer bort på middag  osv. Det är den fördel som de flesta som har en presentaffär oftast framhåller som den största fördelen. De får jobba med sin passion att hitta rätt vid varje tillfälle och samtidigt få betalt för detta.

Men även lönsamheten är en fördel. Det finns presentaffärer som visar på hela skalan av olika lönsamhetsresultat, från presentaffärer som drivs mer eller mindre slom ren hobbyverksamhet till sådana affärer som har en oerhört god lönsamhet. Vi köper nämligen mer och mer presenter, både dyrare och dyrare och samtidigt vid fler och olika sorts tillfällen.

De flesta som har presentaffärer framhåller resandet som en av de stora fördelarna. För att hänga med i branschen har du möjlighet att kontinuerligt göra inköpsresor som du kan kombinera med dina privata semesterresor, kanske till orter dit du aldrig skulle tänka dig att åka av enbart privata skäl. När du genom dina inköpsresor kommer i kontakt med en massa spännande tillverkare kan du naturligtvis passa på att göra privata inköp för din egen del.

På dessa resor och i din presentaffär kommer du att träffa många och i allmänhet mycket intressanta människor. Bland leverantörerna kommer du att hitta många originella och kreativa typer som specialiserat sig på att utveckla och tillverka en viss, ofta originell pryl. Och bland dina kunder kommer du träffa de mest olika människotyper och din tacksamma uppgift är att hitta rätt sak till rätt person och tillfälle. Och förhoppningsvis kommer du att göra dem lyckliga. Förhoppningsvis blir många av dina kunder återkommande och de kommer kanske att bli dina riktigt nära vänner så småningom.

Om du satsar på att driva din egen presentaffär tar du naturligtvis samma risker som alla egenföretagare men du får samtidigt stimulansen av att vara din egen chef, fatta dina egna beslut, utveckla dina egna idéer och satsa på de presentartiklar som du själv väljer.

Marknaden

Vi köper dyrare och dyrare presenter och vi ger bort presenter vid alltfler tillfällen. Marknaden för presentartiklar växer i hela västvärlden och faktiskt relativt oberoende av konjunkturer och tider med lågkonjunktur.

E-handeln ökar enormt. Att sälja presentartiklar via Internet ligger nära till. Du kan presentera dina prylar på en egen hemsida eller din egen blogg. Alltfler människor börjar köpa på nätet och det är lätt att inkludera en e-handelsfunktion till din hemsida eller din blogg och i och med kan du jobba helt och hållet hemifrån med eller utan en vanlig butik.

Du kan specialisera dig inom denna bransch. Du kan sälja lokalt tillverkade presentartiklar på din egen ort, du kan importera presentartiklar från en viss del av världen, du kan specialisera dig på annorlunda och unika nyheter, du kan vända dig till speciella kundgrupper, t.ex. ungdomar eller pensionärer och du kan vända dig till kunder med speciella intressen so t.ex. golf, trädgård, resor etc.

Om du är skicklig och gillar att göra bra inköp så kan du göra mycket ekonomiska upphandlingar. Du kan bli mästare på att hitta lågpristillverkare som levererar rätt kvalitet och du kan då antingen sälja dina artiklar till ett förmånligt pris eller se till att du får en god vinstmarginal på allt du säljer.

Om du funderar på att starta din egen presentaffär i form av ett eget företag rekommenderar jag att du läser boken ”Starta eget företag snabbt och lönsamt”. Här finns lite information om den boken.

Eller du kanske heller vill skaffa dig ett jobb som anställd i en presentaffär?

Holger Wästlund
Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.