Som byggledare för ditt eget hus kan du minska dina byggkostnader med 40 %

Bli byggare

Jag har skrivit en bok som heter ”Så får du ditt drömkök till lägsta kostnad”.

 

I den beskriver jag hur du steg för  steg kan leda ett köksbygge så att du får rätt kvalitet till rätt pris och enligt en från början bestämd tidsplan. Den innehåller tips om projektverktyg,
planering av projekt och mycket om att spara byggkostnader. Det visade sig bli en bra handbok för att genomföra ombyggnader, tillbyggnader och nybyggnader av inte bara kök. De råd och tips (ca 600 st) som finns i boken går att använda för privata projekt, från en liten renovering till att bygga en helt ny villa.

Göran Träff heter en av Sveriges mest erfarna professionella bygg- och projektledare. Han har bl. a. varit projektchef för Hammarby Sjöstad – ett stort och komplicerat projekt. När han hade läst boken skrev han: ”Denna bok skulle mycket väl kunna vara en pedagogisk nyttighet även för professionella projektledare i större projekt.”

När vi själva byggde vårt hus följde vi det arbetssätt och använde oss av de projektverktyg och tips om projektstyrning som beskrivs i boken. Här gällde det ett större hus, inte bara ett kök. Vi ville försäkra oss om rätt kvalitet, att vi slapp några negativa överraskningar och att det hela kunde genomföras för en så låg kostnad som möjligt. Vi gjorde några enkla skisser, vi gjorde rumsbeskrivningar för samtliga rum på det sätt som finns beskrivet i boken och vi gjorde upphandling av byggare på det sätt som också beskrivs i boken.

Vi kontaktade tio byggare av olika karaktär. En del var väletablerade byggentreprenörer, andra var några hantverkare som mer jobbade som enskilda personer och en del var renodlade husleverantörer som åtog sig att anpassa sina hustyper till våra skisser och beskrivningar. Sju av dessa tio återkom med någon form av offert, mer eller mindre precist beskrivna.

Skillnaden mellan den dyraste och billigaste offerten var mer än 40 %.

Vi valde ut de två mest intressanta och diskuterade vidare med dem. Det ledde till att vi kunde vara ännu säkrare på att vi skulle få den kvalitet som vi önskade. Vi valde en av dem och hela bygget slutfördes på utsatt tid och utan några obehagliga överraskningar. De överraskningar som bygget medförde var alla positiva.

Byggarna, som vi inte kände sedan tidigare, blev genom vårt projekt nya och goda vänner som vi gärna har återkommit till senare när vi har fortsatt med andra utbyggnader på tomten.

Boken är uppbyggd så att den hjälper dig att gå igenom alla dina önskemål när det gäller ditt bygge så att du kan bestämma dig för så mycket som möjligt innan du sätter igång. Det är svårt att tänka på allt. Vi vill alla gå omkring och tänka ett tag, hämta inspiration och medvetet avvakta och se hur det blir. Det är ofta en form av mognadsprocess. Vi kommer på nya idéer hela tiden men en sak är klar:

Ju mer du gör klart för dig innan du sätter igång och ju mer du håller fast vid vad du bestämt dig för från början utan att ändra dig, desto mer och desto bättre kvalitet kommer du få för dina pengar.

Du kan tjäna stora pengar på att fungera som din egen byggledare. Och har du tid och intresse för byggen så kommer du dessutom få en riktigt kul tid.

Gillar du den här artikeln? Då kanske du är intresserad av att antingen starta eget företag som byggledare eller bli anställd som byggledare. Läs mer om hur du lyckas med det här.

 

Du kan läsa mer om boken här.

 

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.