och tjäna pengar på det

håll föredrag, bli talare

Talarforum är en organisation som sysslar med förmedling av talare, utbildare, experter, underhållare, föreläsare, de som kan hålla tal och inspiratörer. Deras uppdragsgivare är allt från börsnoterade företag till småföretag samt alla sorters myndigheter och föreningar. Innehållet i föreläsningarna varierar oerhört. Det kan vara föreläsningar om trendspaning, omvärldsbevakning, tjäna pengar, god hälsa, stress, ledarskap, motivation, mångfald, integration, kulturella skillnader m.m. Man kanske tror att en talare måste ha en tidigare bakgrund som framgångsrik företagsledare eller vara en kändis inom t.ex. trolleri men trenden går i dag mot att man anlitar mer okända talare, bara de är duktiga på att få ut sitt budskap. Detta kan vara ett tips om din drömkarriär.

Jag har tillhört Talarforum som talare och underhållare i många år.

Tips om varför man kan tänka sig att välja att bli talare som sin drömkarriär

Du behöver ingen speciell erfarenhet som talare. Det behövs ingen speciell bakgrund eller utbildning för att bli talare. Du kan på ett målmedvetet sätt börja med skaffa dig erfarenhet och referenser och sedan är du på banan. Startkostnaderna är så gott som obefintliga. Samtidigt finns det möjligheter att tjäna bra för de som är mest framgångrika som talare. Efterfrågan på föreläsare ökar. Många företag och organisationer letar efter olika former för entusiasmering och nya former för information och underhållare. Det är ett fritt yrke och du får möjlighet att träffa och lära känna spännande människor och resa om du gillar det.

Du kommer att få träffa många intressanta människor, t.ex. festfixare, de som ordnar events, fotografer, skådespelare,ståuppkomiker, inspiratörer m.fl.

Tips om marknaden för talare

Som talare och föreläsare kan du bli anlitad av företag, organisationer, föreningar och andra grupper. Du kan engageras för konferenser, seminarier, möten, middagar och evenemang av alla möjliga slag. Det finns i likhet med Talarforum ett antal förmedlingsorganisationer som anlitar talare för alla typer av dessa möten. Du kan bli engagerad för en presentation på ca 15 minuter eller du kan bli anlitad att tala inför grupp för en hel dag. Du kan få tala i en festvåning, i ett partytält och på alla möjliga fester.

Tips om vilka som lyckas som talare som drömjobb

Du ska gilla att stå upp och tala inför grupp. Har du bara den grundkänslan så kan du med all sannolikhet bli en riktigt proffsig talare och föreläsare genom att öva, öva och åter öva med att tala inför grupp. Det som är gemensamt för de som lyckas slom föreläsare är inte att de har någon speciell bakgrund eller speciell erfarenhet. Det är förmågan att inspirera, att kommunicera, att du är dynamisk och att du utstrålar ett stort förtroende. Och i likhet med andra drömkarriärer kommer du lyckas om du kan marknadsföra dig. Tala i alla sammanhang till att börja med. Be någon fotografera eller filma dina framföranden. Det materialet kan du använda i en broschyr, framställa en demonstrationsvideo eller lägga ut på YouTube som visas på din egen hemsida som du skapar för din nya karriär.

Fler du ha fler tips oatt bli talare? Här har du ett gratis tipsbrev

Fel: Kontaktformulär hittades inte.

Tips om vad du gör som talare

Använd din bakgrund eller dina speciella erfarenheter för att tala inför grupp och framföra ett budskap som motiverar människor, som löser ett problem eller som får folk att se framåt och bli aktiva. Och, som sagt, du behöver inte vara en f.d. toppolitiker, skådis eller idrottsstjärna för att bli framgångsrik. Många anser att det är mycket intressantare att höra hur en ensamstående trebarnsmamma startar en ny och spännande verksamhet. Om du har en intressant ”story” som berör och som du presenterar på ett inspirerande sätt så kommer folk att efterfråga dina tjänster.

Som talare gäller det naturligtvis att hela tiden jobba för att bli bättre, hitta bra ämnen där du har något väsentligt att presentera, antingen skriva egna tal eller anlita talskrivare, välja lämpliga målgrupper för ditt budskap, marknadsföra dina tjänster och göra uppföljningar av tidigare engagemang.

Tips om hur du lär dig att bli en talare som tar betalt, och ibland dessutom bra betalt

Börja med att ta alla chanser att tala inför grupp, små och stora grupper. Du är kanske själv är medlem i någon förening eller organisation där du kan erbjuda dina tjänster. Se till att du får tala i din klass, på ditt jobb, på större födelsedagsfester, på bröllop etc. Det finns massor av organisationer, föreningar och klubbar som letar efter bra talare. Det finns t.ex. 560 Rotaryklubbar i Sverige. De flesta har möten varje vecka och till dessa skall man få fram föredragshållare till så gott som varje möte. En grov bedömning är att Rotaryklubbarna engagerar talare till minst 15000 föredrag per år. Så visst finns det många möjligheter att hitta ställen där du kan träna.

Det finns dessutom mängder av kurser och utbildningar där du kan lära dig hur man talar bra. Det finns också organisationer och nätverk som har till uppgift att hjälpa intresserade av att bli bättre talare. Pröva med att gå in på toastmaster.se och andra liknande hemsidor.

Ta reda på åhörarnas reaktioner, vad gick hem och vad kan du förbättra? Spela in dina framföranden, gå igenom dem efteråt och leta efter var du kan förbättra ditt framförande.

Tips om hur du kan tjäna pengar på att vara talare

Arvodena för ett föredrag varierar ohyggligt, för svenska talare från 0 till närmare 100 000:- kronor för ett framträdande. Men det finns även andra sätt för talaren att skaffa sig inkomster. Man kan framställa ett informationsmaterial som du säljer. Det kan vara en pärm, en bok, sammanfattning av föredraget eller en CD. Många demonstrerar något under sitt föredrag som de säljer efter framträdandet. Jag tillhör flera svenska och internationella föreningar för trolleriintresserade. Inom dessa kretsar finns det massor av talare som åker runt och håller seminarier. De håller föredrag där de samtidigt demonstrerar nya trolleritricks. Efter föredraget får åhörarna köpa ”lecture notes” eller speciella trollerigrejor. Föredragshållaren får i allmänhet inte mer än respengar som arvode men kan tjäna riktigt bra på det han eller hon säljer i samband med sitt framträdande.

Gillar du att vara med och påverka och bli uppskattad så är detta en ständigt utmanande karriär att vara professionell talare. Fler du ha fler tips?

Fyll i ditt förnamn och dine-postadress så skickasr viett gratis tipsbrev så fort vi kan.

  Ditt förnamn (obligatorisk)

  Din epost (obligatorisk)

   

  Holger Wästlund

  Närliggande affärsidéer:

  1. Skriv tal åt andra inför högtider m.m.
  2. Gör inspelningar av med professionellt tal
  3. Skapa och sälj musik

   

   

  Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.