jobba som modellModeller behövs för bilder, TV, videos m.m.

 

Funderar du på att bli modell? Det behövs manliga och kvinnliga modeller. Ofta förknippas modeller med kända personer som har fantastiska utseenden. Men det finns även behov av att även ”vanliga människor” bör bli modell. Det behövs modeller som är manliga och kvinnliga, det behövs äldre människor, barnmodeller, tonårsmodeller, speciella karaktärer, kraftigt byggda, som är lite överviktiga, modeller som är skickliga på att ändra sin mimik, modeller för enbart ansiktet, händer, armar, ben eller fötter osv.

Det finns uppskattningsvis 4 000 – 5 000 mannekänger och fotomodeller i Sverige, men det är inte många som vill eller kan bli modell som heltidssyssla. Omkring tre fjärdedelar av yrkesutövarna är kvinnor – det finns helt enkelt fler jobb för kvinnor än för män. Antalet modeller och mannekänger förväntas inte öka nämnvärt framöver. Däremot har urvalet av eftersökta personer breddats. Tidigare var det ett klassiskt modellutseende som gällde. Nu är modeller med ”karaktär” populära och då kan stor näsa, fräknar eller en kraftig kroppshydda vara det man frågar efter.

Hur du lyckas om du vill bli modell beror till stor del på ditt utseende och andra personliga egenskaper. Branschen är trendkänslig. Ibland är ett visst utseende modernt, ibland ett annat.

Arbetsmarknaden för konstnärsmodeller är relativt konstant. Ett fåtal arbetar hel- eller deltid. De flesta som har valt att bli modell gör tillfälliga inhopp. Då och då anlitas konstnärsmodeller i reklamsammanhang, dels för att de ställer upp på att vara nakna och dels för att de ofta är billigare att anlita än fotomodeller.

Det finns många fördelar med att bli modell

 • Det behövs ingen formell utbildning för att bli modell. Du kan börja direkt om du har de rätta förutsättningarna för att bli modell.
 • Väljer du att satsa på att bli modell kommer du att träffa en massa intressanta människor och du får tillfälle till många spännande upplevelser.
 • Många modeller får se och uppleva nya spännande platser. De får resa, ibland till exotiska platser, och de får posera i de mest annorlunda miljöer.
 • Om du lyckas bli en känd modell kommer de produkter som visas förknippas till namn och modelljobbet kan i många fall leda till andra spännande drömjobb inom film, TV och andra media.
 • De är en enorm skillnad mellan hur olika modeller tjänar. Det finns de som nästan inte tjänar något alls, som tar modelljobb för att få tillfälle att komma in i en spännande bransch och de finns de som tjänar enorma summor.
 • Sara Blakely startade Spanx för 13 år sedan med hjälp av en bok i marknadsföring. När Oprah Winfrey valde att visa upp hennes figurformande underkläder exploderade det. Förmögenhet: 6,5 miljarder kronor.

 

Tips om hur du kan lyckas bli modell

 • Det finns kurser och utbildning i form modellskolor för att bli modell men det är inte alls säkert att modellagenterna kommer att söka modeller i första hand bland de som har utbildat sig.
 • Det är viktigt att du som vill bli modell vårdar ditt utseende och din kropp. Det är lika viktigt att du ser till att du har en god kondition om du vill bli modell. Att jobba som modell kan vara oerhört tröttsamt med många timmars arbete ofta i jobbiga miljöer.
 • Gå på modemässor, håll dig uppdaterad om var och vilka som söker modeller och odla ditt närverk så att du får tillfälle att bli inbjuden och se branschen lite bakom kulisserna.
 • Om du vill bli modell bör du hänga med i aktuella trender, vilka är de mest eftersökta modellerna, vilka designers är mest aktuella, läs modetidningar och häng med i branschen.
 • Många modeller har nytta av att de har lärt sig mycket om angränsande områden som t.ex. fotografering, makeup och mode. I sådana kurser lär man sig även känna personer som kan bli framtida uppdragsgivare om du satsar på att bli modell.

Ett bra sätt att är att starta ditt eget företag som modell. Du kan läsa allt om hur du startar ditt eget företag snabbt och lönsamt här.

Eller ett annat sätt är att söka jobb genom en modellagentur. Hur du skaffar dig en anställning som modell kan läsa om här.

 

Holger Wästlund

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in.