Är du en bra amatörfotograf?

Bli bröllopsfotograf

 

Gillar du att förmedla olika budskap som fotograf. Då kan du t. ex. bli bröllopsfotograf. Det kan handla om att underhålla med dina foton, att spara minnen, att dokumentera det som är viktig, att underhålla eller i ett större perspektiv förgylla andras liv som fotograf. En framgångsrik bröllopsfotograf är ofta den som dels har förmågan att se det bildmässigt speciella i olika situationer och dels har ett intresse och fallenhet för att marknadsföra sig själv som bröllopsfotograf. Då kanske ett tips om din drömkarriär för dig skulle vara att bli professionell bröllopsfotograf?

Som bröllopsfotograf kan du jobba som frilans eller du kan vara anställd hos ett media-, reklam-, underhållnings- eller annat företag. Den som är fotograf specialiserar sig ofta inom något område som t.ex. sport, bröllopsfotograf, babyfotograf, produktfotograf, fotografera som inredare, fotografer events, högteknologi osv. Du kommer ha god kontakt med festfixare, de som planerar events, de som ordnar firmafester, företagsaktiviter, äventyr, emn studentskiva, en kick-off etc.

Tips om vad du gör som professionell bröllopsfotograf

  • Ta massor av foton som dina kunder kan välja mellan
  • Se till att du får tillgång till en fotostudie där du kan jobba som fotograf. Bygg upp en egen eller hyr in dig på en befintlig
  • Redigera bilder digitalt
  • Ordna möten med presumtiva kunder för att diskutera, planera och samordna kommande fotograferingar
  • Kolla olika marknader för dina bilder

Tips hur du kan lära dig att bli professionell fotograf

  • Du kan börja med att erbjuda dina tjänster som fotograf till välgörenhetsorganisationer som publicerar dina bilder med en tydlig information om vem som tagit dem.
  • Skaffa dig en coach. Jobba ihop med någon erfaren fotograf. Be om råd, lyssna och jobba för att hela tiden förbättra dig.
  • Skapa ditt eget nätverk eller sök upp befintliga nätverk och var aktiv där. Se andra fotografer som samarbetspartners och inte som konkurrenter. Byt erfarenheter, hjälp varandra med marknadsföringstips och se till att ni hänger med i utvecklingen.
  • Studera hur andra fotografer gör, leta alltid efter goda förebilder på Internet, i tidskrifter, i tidningar i böcker. Det finns bilder överallt, det gäller för dig att leta efter de allra bästa. Studera hur bröllopsfotografer, babyfotografer, produktfotografer och de som fotograferar events gör
  • Träna på att ta massor av foton och ta kurser. Dels finns det kurser för att bli fotograf men du kan också lära dig mycket om denna karriär på kurser om konst, affärsmässighet och marknadsföring. Att bli fotograf är en karriär där det inte fordras någon formell utbildning. Det är mer frågan om talang och målmedvetenhet.

Tips om hur du tar betalt som fotograf

Som anställd fotograf har du lön och som frilans är det som att driva vilket eget tjänsteföretag som helst. Du kan ta betalt per bild, göra upp om ett timarvode eller ett fast arvode eller ta betalt för varje kopia som du framställer. Var noga med dina copyright-rättigheter så att du kan begära ersättning när dina bilder används av t.ex. olika medier.

Tips om fördelarna med att bli professionell fotograf

Som fotograf är det lätt att komma igång. Med din digitala kamera kan du ta massor av bilder, spara ett fåtal som du är nöjd över, redigera dem så att de blir ännu bättre. Det kostar inget annat än din egen tid. Det behövs ingen formell eller lång utbildning och om du inte har råd att bygga eller skapa din egen studio så kan du ta bilder utomhus och i andra miljöer eller hyra in dig i en befintlig studio. Samla på dina bästa bilder som presentationsmaterial och be dina kunder att du får använda dem som referens inför nya presumtiva kunder.

Du kommer att träffa många intressanta människor som t.ex. skådespelare, talare, föreläsare, inspiratörer, event-planerare, festfixare, filmskådespelare, ståuppkomiker och andra komiker

Att vara professionell fotograf innebär till största delen ett väldigt flexibelt arbete. Du kan planera ditt eget arbete så att du jobbar i stort sett när du vill. Naturligtvis måste du ställa upp på kundens krav om du jobbar med bröllops fotografering eller fotograferar t.ex. företagsledningar och styrelser för årsredovisningar men till största delen kan du styra ditt eget arbete.

Om du tänker satsa på att bli fotograf så bör du starta eget företag. Du hittar massor av goda råd om hur du startar eget företag snabbt och lönsamt här.

Holger Wästlund

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.