göra barnunderhållningJag har jobbat mycket med barnunderhållning. Jag har gjort en mängd barn- och familjeföreställningar. Det började i föreningar och i skolan och växte sedan till fantastiska upplevelser med barnunderhållning på fester, events, företagsfester, företagsaktiviteter, firmafester, julfester, på TV, på Gröna Lund, i folkparker, på Berns, på Barnens dag, på Liseberg m.m. Det har verkligen varit mitt drömjobb i Sverige och detta kan vara ett tips om din drömkarriär.

Tips om fördelar med att jobba med barnunderhållning

  • Det har varit fantastiskt kul att vara efterfrågad. Jag gjorde bl. a. trolleri för barn. Jag har träffat och lärt känna många spännande människor som jag aldrig skulle träffat utan denna drömkarriär att göra barnunderhållning. Det har varit arrangörer, festfixare, fotografer, skådespelare, ståuppkomiker, talare, föreläsare, folk ur publiken och inte minst andra artister.
  • Jag har tjänat bra på detta drömjobb med barnunderhållning trots att det fanns mycket konkurrens. Jag har under hela min verksamhet haft ett ”vanligt” jobb men under många år har jag snabbt tjänat mer på min sidosyssla – att göra det kul för barn.
  • Jag har fått tillfälle att glädja många människor och för detta har jag t.o.m. fått applåder och fått betalt trots att jag själv många gånger haft jättekul.
  • Jag har fått tillfälle att resa mycket i denna verksamhet. Jag har sett spännande platser runt hela Sverige och jag har även haft tillfälle att resa inom Europa och i USA tack vare detta drömjobb, att göra underhållning för barn.
  • Kanadensaren Guy Laliberte var hemlös gatuartist och startade Cirque de Soleil, som hittills setts av 90 miljoner. Laliberte själv är god för 17 miljarder kronor.

Tips om olika sorters barnunderhållning

Jag trollade men det finns så många andra sätt att göra barnunderhållning. Har du bara lite tålamod och bestämmer dig för att lära dig något speciellt så kan du göra trolleri för barn, bli jonglör, clown, ballongkonstnär, sago- och historieberättare, sjunga barnvisor, leda lekar och tävlingar. Ja, det är bara fantasin som sätter gränser hur du kan bli barnens favorit och få betalt.

Du kan agera ensam eller i någon liten grupp. Gå in på några artistförmedlingars hemsidor så får du massor av idéer. Sök på Fantastiska Nöjen eller Folkparkerna på Google.

När du kommit fram till vad du vill satsa på är ett sätt att leta reda på föreningar och grupper som har samma intresse. Om du t. ex. vill bli trollkarl kommer du att hitta företag som säljer bra trollerigrejor, t.ex. Harries i Åby utanför Norrköping och Magic Marketing i Halmstad. De har bra hemsidor där du hittar all information. Vill du sedan gå vidare och träffa andra med samma intresse så sök dig till Svenska Magisk Cirkel. Där får man göra ett inträdesprov och när du kommit in får du hjälp och stöd och du träffar andra med samma intresse. Man hjälper och stöttar varandra och man kan delta i tävlingar.

Sättet att komma fram inom andra sätt att underhålla barn är väldigt likartade. Det är bara att sätt igång om du vill ha detta som deltids- eller kanske i framtiden som ett drömjobb på heltid. Jag har, som sagt, gjort underhållniing för barn på fester, TV, Gröna Lund, folkparker m.m.

Tips om vilka som kommer att lyckas med att göra barnunderhållning

  • Alla kan lyckas med att göra underhållning för barn som har ett stort tålamod. Det gäller att öva, öva och återigen öva på det du ska underhålla med. Öva framför en spegel, spela in på video så att du själv och någon närstående kan komma med konstruktiva förbättringsförslag. Öva också som talare, bli talare, tala inför grupp, passa på att hålla tal ofta.
  • Uppträd på alla möjligheter som du kan hitta, i skolan, på fester osv.. Till att börja med bland kompisar, i skolan, på välgörenhetstillställningar, på kalas och kanske lite större fester. Kolla skådespelare, talare, förelösare, underhållare, inspiratörer, TV, skådisar och ståuppkomiker
  • När du börjar bli säkrare kan du göra en videoinspelning från en föreställning med publik så att man kan höra barnens reaktioner i form av skratt och applåder. Med den kan du ta kontakt med artistförmedlingar som förmedlar barn- och familjeföreställning.
  • Jag tror dock att den bästa vägen är att försöka göra PR för sina tjänster som barn- och familjeunderhållare själv. Du kan starta en egen hemsida, du kan sprida i ditt nätverk att du gärna uppträder för barn, du kan ta kontakt med företag och föreningar som har någon anknytning till dig och din familj sedan tidigare. Håll kontakten med festfixare, de som ordnar events, de som ordnar firmafester och de som har festlokaler, partytält, festvåningar eller de som ska ordna en studentskiva.
  • Och framför allt, var ambitiös och se till att alla barnföreställningar du gör blir riktigt bra så att du får komma tillbaka till samma arrangör senare och så att de som ser dig tar kontakt med dig och vill engagera dig för andra sammanhang.

Jag har haft så mycket roligt av detta drömjobb själv, jag har lärt mig så mycket och jag har dessutom fått bra betalt trots att jag hela tiden haft så roligt. Jag startade ett eget företag som sysslade med barnunderhållning. Du kan läsa mer om hur du kan starta eget företag snabbt och lönsamt här.

Holger Wästlund

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.