Det blir mer och mer populärt med kaffebarer, kaféer eller
coffee shops

Driv en kaffebar, kafé eller coffee house

Det är nu en kraftig expansion av kaffebarer i Sverige efter mönster från USA. Vi är många som gillar kaffe,
det är enkelt att slå sig ner i en kaffebar för en snabb kopp eller för sitta kvar lite längre tillsammans med vänner eller för att jobba med datorn. Och nu har vi dessutom alla dessa olika kaffesorter att välja på. Här är en lista på några kaffesorter från Wikipedia:

Ett urval av drycker som kan serveras på en kaffebar med kaffe som bas.

  • Café noir
  • Café au lait
  • Caffè americano
  • Caffè latte
  • Caffè macchiato
  • Cappuccino
  • Cortado
  • Espresso
  • Iced Coffee
  • Irish Coffee
  • Kaffegök
  • Kaffekask
  • Latte macchiato
  • Ristretto
  • Wiener melange
  • Ponce livornese

Att starta en kaffebar kan vara ett intressant drömjobb. Du
kan köpa ett befintligt kafé, jobba med ett franchisingavtal eller starta en
helt ny kaffebar.

Fördelarna med att starta en kaffebar är många:

Om du funderar på att starta en kaffebar är det klokt att du tidigt
funderar igenom fördelarna och eventuella nackdelar med det jobbet. Här har jag
i ett antal punkter sammanfattat några för- och nackdelar. Avsikten är att du
på ett översiktligt sätt ska få en helhetsbild av vad jobbet innebär.  Jag nämner inte nackdelarna för att avskräcka
dig, snarare för att tala om att det finns några metoder att minska eller helt
få bort dessa nackdelar.

Här har du
fördelarna med att starta en kaffebar
:

  1. Du kan komma igång och jobba snabbt. Självklart är det
    bra att ha en utbildning men det är inget krav. Utöver utbildning i själva
    verksamheten så kan du ha stor nytta av att utbilda dig i ekonomi och marknadsföring.
  2. På en kaffebar är det i allmänhet få personer
    anställda så du behöver inte ha personalansvar för särskilt många
    personer.
  3. Antalet produkter som serveras på en kaffebar är
    begränsat vilket gör inköp, tillagning och servering så mycket enklare.
  4. Du är chef över dig själv och bestämmer över din egen
    karriär. Att driva en kaffebar är på flera sätt ett mycket fritt yrke.
  5. Marknaden för kaffebarer växer. Den amerikanska coffee
    shop-kedjan Starbucks har insett detta och efter en lyckad start på Arlanda
    flygplats så kommer man gå vidare med en rad nyetableringar. Många anser att
    deras tid är så värdefull att de tar sin kopp kaffe på ett snabbt och
    rationellt ställe..
  6. Det finns möjligheter att tjäna bra med pengar med en
    kaffebar om du är idérik, är en god organisatör och har visst intresse för
    affärsverksamhet.
  7. Många ägare till kaffebarer känner att de får chansen
    att konkretisera sina drömmar om att skapa en mysig mötesplats.
  8. I din kaffebar kommer du träffa många spännande
    människor. Många bygger upp ett intressant och värdefullt nätverk den vägen.
  9. Genom många av dina kunder kommer du att få tillfälle
    att besöka många vackra hem och se fantastiska miljöer. Eftersom kunderna ofta
    är framgångsrika med det de sysslar med så har många en spännande bakgrund att
    berätta om.

Här
kommer några nackdelar med att starta en kaffebar:

  1. Jobbet
    med en kaffebar kan under vissa perioder vara krävande och pressande. Du bör
    vara stresstålig. Om det kommer in många människor i din kaffebar samtidigt så
    ska du vara en centralfigur som skall sprida lugn till alla. Det gäller därför
    att hela hanteringen på kaffebaren planeras på bästa sätt.
  2. Det
    finns konkurrens från alla möjliga håll. På många företag som man besöker finns
    gratis kaffe. Och på många lunchställen får man gratis kaffe efter maten.
  3. Äger
    du en kaffebar måste du alltid tänka på att skaffa nya kunder och se till att
    kunderna kommer tillbaka.
  4. Att
    starta en kaffebar innebär naturligtvis en ekonomisk risk. Du kan hyra in dig i
    en existerande kaffebar, köpa en befintlig kaffebar, jobba på franchisingbasis
    eller starta en helt ny verksamhet. Vilket alternativ du än väljer kommer det
    innebära en ekonomisk risk för dig.

Tänk igenom ovanstående punkter noga med utgångspunkt
från din egen situation och dina egna önskemål på din karriär. Ska du satsa på
att driva en kaffebar eller inte? Och om du satsar – hur ska du då minska
nackdelarna så att det blir ditt drömjobb?

Du kan starta en kaffebar som ditt eget företag. I så fall tycker jag att du ska läsa boken ”Starta eget företag snabbt och lönsamt”. Där hittar du en massa praktiska råd och tips som du kommer ha nytta av.

Eller du kanske hellre vill bli anställd på en kaffebar? Läs mer om hur du kan lyckas med det.

 

Lycka till!

Holger Wästlund
Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.