Skapa den rätta känslan

Bli turistguide reseguide

Alla har vi upplevt turer i städer, på museer, på konstgallerier där någon som jobbat som turistguide eller reseledare berättat om vad vi ser. Om detta görs på ett bra, informativt och helst även roligt sätt så får man som besökare så enormt mycket mer ut av ett sådant besök med turistguide än om man går där ensam och tittar. Med en skicklig reseledare kan man få en underbar känsla av att det man ser börjar leva och ha en mening.

Här kan du se massor med exempel på olika upplevelser i Sverige som illustrerar vad jag menar.

Det finns många olika motiv varför så många ger sig iväg på turistresor:

  • Fysiska motiv – turisten söker avslappning, solbränna, träning, hälsa och sex.
  • Kulturella motiv – turister vill åka på sightseeing, uppleva nya kulturer samt integrera spirituella
    upplevelser.
  • Känslomässiga motiv – nostalgi, romantik, äventyr, rymma från vardagen och med andra kulturer.
  • Personlig utveckling – Öka sin kunskap, lära sig nya skickligheter och talanger.
  • Personliga motiv – Hälsa på vänner och familj, skapa nya vänner, få känslan att ha tillfredställt
    andra samt söka efter ekonomisk förbättring.
  • Statusmotiv – Exklusivitet, modeupplevelser, bevarande av en god uppsyn och i viss mån vräkighet

Det är att skapa den känslan hos besökare och åhörare som utgör den stora tillfredsställelsen i att jobba som turistguide eller reseledare, på deltid eller heltid. Detta tips om drömkarriär ska ta till dig om du har ett intresse av att träffa mycket folk och att se till att de trivs. Du ska inte jobba som turistguide eller reseledare för att tjäna stora pengar för det finns det inte så många som gör inom denna bransch. En spännande möjlighet är att jobba som turistguide på äventyrsresor och temaresor eller som reseledare på resor jorden runt.

De flesta museer, hotell, turistbyråer och städer hyr kontinuerligt in folk som vill jobba som turistguide. Det är också vanligt att större företag hyr in specialguider när de har utländska besökare som skall informeras och underhållas när de kommer till den ort där du är.

Om du har de nödvändiga grundläggande kunskaperna kan du antingen starta en egen verksamhet eller försöka bli anställd om du vill jobba som turistguide eller reseledare. Det grundläggande för att jobba som reseledare är att du hela tiden måste förnya dina kunskaper, vilket är stimulerande och kul för dig om du har ett intresse för något speciellt.  Folk som går på turer med någon som har ett jobb som guide är frågvisa. Det gör det så mycket mer utmanande och spännande för dig som jobbar som guide och varje gång du inte kan svara fullständigt kommer du att leta reda på den kunskapen och därmed hela tiden lära dig nytt.

Du marknadsför dig som reseledare genom att hela tiden bygga allianser och nätverk med alla som träffar besökare. Du måste jobba sköta din egen PR. Det betyder att jobba med PR hos taxichaufförer, eventplanerare, hotellpersonal, restaurangpersonal, turistbyråer, större företag som har en HR- och/eller informationsavdelning.

Skaffa dig nödvändig kunskap om det du ska informera om. Ett bra exempel på hur du kan skaffa dig kunskap är att läsa på nätet. Se här till exempel – Laholms egen guide med hjärta för bygden där man vill visa det bästa med Laholm. Det är lika viktigt att du ger god service och helst är underhållande och lite rolig. Då kommer du att lyckas bra inom detta drömjobb – att jobba som guide. Här är ett fint exempel på hur en person med ett seriöst intresse för en ort, det gäller Antibes på Franska Rivieran, successivt skaffar sig den nödvändiga kunskapen.

Funderar du på att starta eget företag som turistguide eller reseledare kan du läsa om hur du startar eget företag snabbt och lönsamt här.

Det finns också många jobb du kan söka som turistguide. Hur du gör det kan du läsa här.

Holger Wästlund

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.