tips and advice

Så förändrar du bilden av dig själv på nätet när någon gör ett googlesök

Förändra bilden av dig själv på nätet om någon gör ett googlesök

Förändra bilden av dig själv på nätet

Du får veta hur det går till i denna e-bok som är gratis.

Om du vill skaffa dig nya uppdrag eller ett nytt jobb så lovar jag att andra kommer att göra ett googlesök på ditt namn. Så varför inte göra det själv!

Har du aldrig gjort ett googlesök på ditt eget namn så är det dags att du gör det nu. Sätt citationstecken på båda sidor om ditt namn så här ”Holger Wästlund”. Då undviker du att få resultat som bara handlar om förnamnet eller bara handlar om efternamnet.

Jag är övertygad om att du kommer att bli förvånad. Händelser i ditt liv som du kanske inte anser vara så viktiga kan lyftas fram och ge en bild av dig som du inte alls tycker är relevant. Du kanske tycker att det är orättvist att automatiska sökmotorer som är matade med avancerade algoritmer ska välja ut vad som sägs om dig. Känn det inte så.

Du kan själv påverka den bild som Google ger av dig. Det är ett långsiktigt arbete som måste få ta sin tid. När du kommit igång med att jobba med detta på rätt sätt kan det finnas anledning att du googlar på dig själv ungefär en gång i månaden. Då kommer du tydligt att se skillnaden och förbättringen.

Om du får upp två eller fler träffar på Google’s första sida som handlar om dig och om det är skrivningar som är positiva ska du vara mycket nöjd. Väldigt få personer får i sitt första försök ett så gott resultat. Om du inte får en sådan bild av dig själv så betyder det att du har en del jobb att göra.

Det handlar om följande för att du ska förändra bilden av dig själv vid googlesök:

 • Skapa eller förbättra din profil på LinkedIn
 • Starta din egen hemsida eller blogg
 • Skapa eller förbättra din profil på Facebook
 • Lägg ut bildpresentationer på YouTube och SlideShare som du har skapat
 • Se till att det du skriver även sprids automatiskt på Twitter och Pinterest
 • Testa olika kanaler och välj de bästa för dina behov

 

Börja jobba med de delar som du känner för. Följ upp, genom att då och då googla på dig själv.

Ett annat sätt är att du använder dig av Google Alerts. Gå in på Google Alerts och skapa ett s.k. ”alarm” på ditt eget namn. Då får du e-postmeddelanden kontinuerligt med information om vad sökmotorerna hittar om dig.

Hur du gör allt detta och hur du kan förändra bilden av dig själv på nätet berättar jag om i e-boken ”Så förändrar du bilden av dig själv på nätet”. Den är gratis fram till den 9 november då jag kommer med en nyhet.

Klicka här för din gratis e-bok

Hur kommer du högt upp när någon gör ett googlesök

Jo, när du skriver på nätet ska du se till att

 • du har med dina viktigaste sökord i din rubrik
 • du upprepar dina viktigaste sökord i början av den text som du skriver
 • sidan består av unik text som innehåller dina sökord lagom mycket
 • Dessutom kan du se till att bilder och länkar till andra sidor även innehåller dina sökord

Den viktigaste slutsatsen av detta är att när du skriver på nätet så skriver du för både levande läsare och för sökordsrobotar. Robotarna läser med hjälp av sinnrika algoritmer miljontals hemsidor, bloggar och sociala nätverk som Facebook, LinkedIn, Twitter m.m. När robotarna hittar sidor med intressant innehåll ur en viss synpunkt placeras dessa sidor högt upp i Google.

Så här bör du göra:

 1. Försök att tänka så här: ”Om jag vore arbetsgivare och sökte en person med min kompetens – vilka ord skulle jag söka på då som motsvarar arbetsgivares behov?”
 2. Tänk på att rekryterarna sällan söker på värdeomdömen som ”Social” och ”Noggrann” eftersom de är för breda och allmänna. Man söker oftast på befattningar, arbetsuppgifter, utbildningar, etc.

 Om jag exempelvis som arbetsgivare söker efter en noggrann och erfaren kvalitetschef så söker jag på ord som ”Kvalitetschef”, ”kvalitet”, ”ISO 9000”, ”Kvalitetssystem”, osv. Om jag söker en administrativ assistent så söker jag på ord som ”Administratör”, ”Administrativ assistent”, ”Assistent”, ”Sekreterare”, ”bokföring”, ”fakturering”, osv.

Söker du den typen av jobb så se till att du får med mellan tre och fem riktigt bra sökord så att en rekryterare hittar dig och du kan bli aktuell för det lediga jobbet eller uppdraget.

Klicka här så kan du ladda ner en gratis e-bok där du lär dig hur du gör.