tips and advice

Måla skor på beställning

Det har blivit trendigt med egendesignade skor

Måla skor

Det är en speciell känsla att få sin limited edition. Är du intresserad av skor och målning? Denna ovanliga affärsidé kan du driva från ditt vardagsrum. Du målar allt för hand och det tar tid. Det är den tiden du tar betalt för.

Du startar ett företag där du kommer att sälja handmålade skor. Företaget säljer specialmålade skor i olika stilar och från olika skomärken. Varje design är helt unik. Och du erbjuder också kunderna möjlighet att göra anpassade förfrågningar och hjälper till att designa deras egna skor.

Trender

Den här verksamheten är bara ett exempel på en växande trend inom detaljhandeln – unika produkter och anpassningsbara mönster. Gemenskapsbaserade e-handelssajter och socialmedia sidor har gjort det möjligt för konsumenter att begära exakt de produkter de letar efter från säljare de litar på. Etsy är ett exempel på en näthandel-sajt där människor runt om i världen nätverkar för att köpa och sälja unika varor.

Hur man målar skor

Skapa dina egenhandmålade skor innebär att du lägger till unika handmålade mönster på dem med akrylfärg. Du kan måla skor av canvas, läder och vinyl (eller en kombination). Varje typ av material kräver olika förberedelser. Du behöver bara veta vilken typ av material du målar så att du kan förbereda och måla dem ordentligt.

Basfärgen eller färgen på skorna spelar ingen roll. De flesta skodelar är målbara förutom sulorna. Skosulor tar inte färg så bra, bara tejpa av dem för att skydda dem medan du målar.

Om det här är första gången du målar skor, överväga att få ett test par i en butik för att experimentera med. Testa dina material först. Låt dig inspireras och släpp lös fantasin när det gäller motiv och mönster.

Ett par skor tar mellan 16-24 timmar att färdigställa. Alla skor för- och efterbehandlas för att färgen ska hålla. Skorna tål vatten (regn) men precis som med vilka skinnskor som helst, så behöver man vårda dem för att de ska hålla så länge som möjligt.

Så fungerar det

För dem som vill ha ett par unika skor erbjuder du handmålade skor där man kan välja både modell på skon samt hur man önskar ha dem målade. Det första man bör bestämma sig för är vilken modell man önskar på skorna. Självklart går det bra att välja på skorna ur ditt grundutbud men det går även bra att välja någon helt annan modell.

När man valt modell på skorna är det dags att bestämma hur man önskar få skorna målade. Det kan antingen vara att man har en bild med en liknande finish eller om man vill beskriva i ord hur man önskar att skorna skall målas. Be kunden bifoga en bild på en sko med liknande motiv som man önskar.

När man bestämt sig och känner sig nöjd lägger man ordern på hemsidan genom att välja storlek och vad man önskar för modell på sko och finish. Du bekräftar sedan detta manuellt så allt är tydligt inför målningen.

Du arbetar med speciella färger som lämpar sig för läder och tyg. Betalning sker vid beställning och leveranstiden är den tiden du behöver för målning. Leveranstiden är ungefärlig och kan komma att variera beroende på hur avancerad målning man önskar.

Prissättning

Du målar alla skor för hand. För varje sko är det en för, under och efterprocess. Prismodellen du använder kan variera men du måste prissätta din tid rätt. För det är ju just tiden du lägger på att handmåla skor som du tar betalt för, inte så mycket materialet i sig, även om det kostar en slant också.

Ditt pris beror helt på hur mycket du tycker att ditt konstverk är värt plus hur många uppskattade timmar du tror det skulle ta dig. Detta blir mycket lättare med tiden när du gör fler mönster eftersom då förstår du hur lång tid varje design skulle ta beroende på hur detaljerad den är. Du måste tänka på kostnaden för skorna, målningsarbetet och frakten för att räkna ut dina vinster på varje beställning.

Skorna ingår vanligen inte i priset. Alla har olika smak, preferenser och storlek. Kunden köper det skomodell man föredrar och ser till att dem kommer dig tillhanda. Om man köper nya, beställ dem online med min adress som leveransadress.

Marknadsför dina tjänster och produkter

När du är tillräckligt bra så att du känner dig bekväm att sätta ditt arbete på marknaden måste du börja marknadsföra dina talanger. Ta fram ett fängslande företagsnamn och skapa konton på sociala medier för att börja sprida mer information om ditt företag.

Skapa online annonser för att sälja unika skor som du redan har målat, eller annonsera dina skomålningstjänster baserat på dina kunders färg- och designpreferenser. Glöm inte publicera några bilder av ditt arbete på nätet för det hjälper dig att visa upp dina talanger till potentiella kunder.

En webbutik kan så klart öka din försäljning och öppna dörren för nya marknader och fler kunder. När du väl har en design som du är stolt över kan du dela den på alla dina sociala medier.

Experimentera

Ett av de bästa sätten att förstå prissättningen för ditt arbete är att testa terrängen, det vill säga göra så många mönster som möjligt, oavsett om det är digitalt i ett ritprogram som du kan visa kunden eller fysiskt på skor. Vad menas med detta är att ladda upp dessa mönster på dina sociala medier eller webbplatser som visar ett fast pris och testa vilka väcker mest intresse. Då kan du välja de mest populära modeller och satsa extra på dem.

Artikel publicerad med tillstånd från 1000 Affärsidéer