tips and advice

Konsult på deltid

Starta som konsult på deltid

Att starta sitt eget konsultföretag är enormt spännande! Det kanske är något som du gått och funderat på i åratal? Du har kommit fram till en jättebra idé och nu äntligen ska det bli verklighet! Du kommer att bli din egen chef, du får möjlighet att skapa ditt eget kontor precis som du vill ha det och du kan jobba när och där du själv vill.

I denna artikel tar jag upp själva övergången från din tidigare tillvaro till ditt nya liv som egen företagare. Du kanske kommer från studier, du kanske har varit tvingad att lämna en anställning, du kanske själv har valt att hoppa av en anställning eller du kanske är på väg att pensionera dig från ett jobb och vill ha något spännande att syssla med.

Det tar ofta ett bra tag innan ett nystartat företag ger några direkta inkomster för dig personligen. Låt oss, som exempel, säga att det tar ett halvår för ditt företag att ge ett sådant resultat så att du själv kan börja ta ut lön ur företaget. Under den tiden ska du med företagets pengar betala startkostnader plus att du som privatperson måste ha pengar till mat, bostad och alla övriga privata utgifter.

 

Testa din idé och var konsult på deltid

Lämnar du en anställning för att starta eget företag så är min rekommendation, om du har möjlighet till det, att starta företaget och jobbar som konsult på deltid samtidigt som du jobbar kvar hos din arbetsgivare av följande skäl:

  • Du kan testa din affärsidé utan att riskera för mycket när du är konsult på deltid. Fungerar inte idén så har du fortfarande ditt jobb att falla tillbaka på.
  • Du kommer säkert inte känna lika stor press att du till varje pris måste prestera ett resultat direkt från början.
  • Du behåller de förmåner som du har genom ditt företag, t.ex. försäkringar, pensionsavsättningar, umgänget och tankeutbytet med arbetskamraterna m.m.
  • Du har en stadig inkomst så att du kan betala dina räkningar samtidigt som du startar upp ditt nya företag som konsult på deltid.

 

Om du väljer att på detta sätt starta upp ett konsultföretag samtidigt som du behåller en anställning är det viktigt

  • Att din nya verksamhet inte konkurrerar med det företag där du jobbar
  • Att du informerar din arbetsgivare om vad du håller på med. Din arbetsgivare kanske blir din första uppdragsgivare.
  • Att du diskuterar om det finns något problem med din lojalitet gentemot det företag där du är anställd. Kommer din nya verksamhet innebära ett så kraftigt engagemang så att du kommer ha svårt att utföra ditt ordinarie jobb på deltid? Kommer du resa mycket för att starta upp din nya konsultverksamhet osv?

Observera att du under vissa omständigheter t.o.m. har lagstadgad rätt att ta ledighet för att starta egen näringsverksamhet vilket kan bli aktuellt för dig om du startar som konsult på deltid. Reglerna för detta kan ändras så jag rekommenderar att du kollar med Skatteverket vilka villkor som gäller om detta är aktuellt för dig.

Klicka här! Praktiska och beprövade råd hur du lyckas.

Bok Starta eget som konsult