tips and advice

Ineffektiva möten minskar

Ineffektiva möten kostar fortfarande 75 miljarder per år

Vilka personer vill svenskarna helst ha ett möte med?

Här är topp 10-listan för 2019
Jag citerar ur en artikel på Svenska Mötens hemsida den 11 dec 2019:

 1. Donald Trump
 2. Kungen
 3. Greta Thunberg
 4. Stefan Löfven
 5. Leif GW Persson
 6. Bill Gates
 7. Barack Obama
 8. Zlatan
 9. Vladimir Putin
 10. Petter Stordalen

 

Ineffektiva möten uppmärksammas

I artikeln redogörs även för några av resultaten från undersökningen ”Kartläggning av möten och möteskultur i svenska organisationer”:

 • Investeringarna lönar sig – svenska företag har sparat 95 miljarder sedan 2013 på att ta bort ineffektiva möten. Slösmöten, eller ineffektiva möten, kostar fortfarande 75 miljarder/år.
 • Företag har investerat i utbildning och trenden är tydlig, svenska tjänstepersoner deltar i färre ineffektiva möten och kostnaden för dessa har mer än halverats sedan första mätningen 2013. Men fortfarande spenderas 2,5 veckor per person och år på ineffektiva möten till en kostnad om otroliga 75 miljarder kronor, att jämföra med 2017 då Sveriges företag slösade bort 4 veckor och 117 miljarder.
 • Vi jobbar hårt för att uppmärksamma ineffektiva möten och lyfta fram vikten av utbildning som en lösning. Det är otroligt roligt att se den positiva utvecklingen, säger Sylvia Nylin, vd Svenska Möten.
 • Svenska Mötens undersökning visar att allt fler företag tar sina möten på allvar. Alltjämt har bara hälften av företagen uppsatta spelregler för möten, men 44 procent uppger att de har fått mötesutbildning (28% 2017) och 43 procent att företaget har ansvariga för möteskvalitet och kultur (19% 2017).
 • Fortfarande upplevs 36 procent av mötena som slösmöten – ineffektiva möten utan syfte och mål (50 % 2017) och tiden som läggs på möten har minskat till 7,1 timmar i veckan (8 h 2017). Trots minskningen lägger vi 2,5 vecka per anställd och år på slösmöten, vilket motsvarar 131 250 arbetsår varje år och 75 miljarder kronor enbart i lönekostnad.
 • Vi kommer att fortsätta kampen mot slösmöten, det är nolltolerans som gäller, samtidigt som vi nu vänder blicken mot hållbara möten. Framtiden kräver att vi jobbar hållbart i alla led, möten är inget undantag och vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa företagen med det arbetet, säger Sylvia Nylin, vd Svenska Möten.

(Källa: https://www.svenskamoten.se/nyheter/slosmoten-kostar-fortfarande-75-miljarder-per-ar/

Hur man undviker ineffektiva möten och skapar hållbara beskrivs bl.a. i boken ”Bli professionell festfixare – jobba med events, möten och upplevelser”. 

Tips om Skapa jobb events, Tips om Skapa jobb möten

Vill du tjuvläsa i boken eller beställa boken kan du göra det här.

Bokus: 189:-
Adlibris: 188:-

BookOutlet: 305:-


Direkt från förlaget: 149:-

Något ur innehållet:

 • Så kommer du igång som mötesplanerare
 • Så planerar du ett professionellt möte
 • Så blir du anställd inom mötesbranschen
 • Så startar du eget och jobbar med evenemang
 • Så skaffar du dina uppdrag
 • Så tar du betalt som professionell mötesarrangör
 • Så kan du gå vidare inom mötesindustrin

 

Några företagare som haft stor nytta av denna bok:

En riktigt, riktigt bra och välskriven handledning

Det här är en oumbärlig handledning och guidebok med många konkreta tips och exempel på hur du kommer igång och verkligen lyckas i eventbranschen. Boken innehåller massvis med konkreta råd och tips på bland annat utbildningar och hur du lyckas skapa och bibehålla relationer. Man hittar också mängder med oumbärlig information om hur man kan jobba kreativt, hitta nya vägar/infallsvinklar och jobba med idéer för att få fart på sin karriär. Per Eklund, artist, pedagog och författare
Allt du behöver veta om event

Jag har varit en del av Event branschen sedan 1984. Jag kan väldigt mycket om detta, men fann ändå guldkorn, detaljer om bl a ”gröna möten” som jag inte hade tänkt på. Så den som inte vet något alls och vill jobba inom detta spännande område finner här en guldgruva av tankar, idéer och handfasta råd! Holger skriver också på ett väldigt lättförståeligt sätt. Lars-Peter Loeld, professionell artist

Holgers mångåriga erfarenhet i branschen är en outsinlig källa att ösa ur

Holger Wästlund har i sin bok ”Bli professionell festfixare” ställt samman en mängd råd och tips som är användbara för alla som arbetar som festfixare. Holgers mångåriga erfarenhet i branschen är en outsinlig källa att ösa ur och han har på ett lättsamt, pedagogiskt och lättläst sätt visat hur man ska gå tillväga i allt från planering, genomförande till att ta betalt. Torbjörn Holmquist, artist, pedagog och författare

Betyg 5 stjärnor på Bokus och Adlibris

Här kan du läsa mer om boken eller beställa den