tips and advice

Bli professionell webbdesigner

 

Varje år görs undersökningar om hur svenskarna utnyttjar Internet. I den senaste undersökningen ”Svenskarna och Internet 2013” kan man läsa att andelen internetanvändare som någon gång eller dagligen söker

Fakta 91 %
Hobbies/fritidsintressen 84 %
Produktinformation 86 %
Resor, resmål 80 %

 

Inte undra på att företag, stora och små samt privatpersoner lägger ner betydande resurser i form av pengar och tid på att skapa innehållsrika, inbjudande och säljande webbsidor.

Att jobba som webbdesigner är ett drömarbete med obegränsade utvecklingsmöjligheter. Du får utlopp för din kreativitet, flexibilitet och intresse för nya möjligheter – både tekniska och designmässiga. Du ges möjligheter att kontakta och samarbeta med massor av intressanta människor, genom fysiska möten eller över nätet.

Jobbet blir aldrig stillastående. Du ges möjligheter att hela tiden följa med i den senaste utvecklingen. I dag måste en webbdesigner koppla sina webbsidor till bloggar, forum, sociala nätverk, video, ecommerce och alla möjliga former av multimedia. Man måste kunna mycket om SEO (Search Engine Optimization), dvs. hur man får en hemsida att komma högt upp i sökmotorer som Google och liknande. Bara det är ett eget och spännande område. Den tekniska utvecklingen gör att även mycket komplicerade sidor går snabbt att ladda ner vilket i sin tur ökar kraven på och förväntningarna på nya ”häftiga” webbsidor.

Min son är professionell webb designer. Genom honom ser jag påtagligt de fördelar som jobbet som webbdesigner har:

Stor flexibilitet och frihet med arbetstider, arbetskläder, platser där man jobbar och samarbetspartners.

Stor frihet och stora möjligheter gäller också när det gäller att kunna välja de kunder som man vill jobba tillsammans med och vilka produkter eller tjänster som man vill arbeta med.

Den stora konkurrensen ligger i de väl utvecklade gratisprodukter som finns. Med så användarvänliga och lättillgängliga produkter som WordPress så är det naturligtvis många som gör sina webbsidor själva – ofta väldigt amatörmässigt men ibland kan det bli riktigt professionellt.

Hur man jobbar med webbdesign finns det mycket information om på nätet. Men du måste för att lyckas även veta en hel del om hur du

  • Skaffar kunder och uppdragsgivare
  • Hur du tar betalt
  • Hur du driver din verksamhet lönsamt
  • Hur du minskar din skatt

m.m.

Du hittar hundratals råd och tips om detta i boken ”Starta eget snabbt och lönsamt”