Styrelse i ett städbolag?

Om du startar upp ditt företag i form av ett aktiebolag så måste du ha en styrelse men om företaget startar i en liten skala så är styrelsen ofta en ren formalitet.  I övriga företagsformer behövs inte alls någon styrelse. Men fundera över om du kan ha nytta av någon form av rådgivande grupp. Samla ihop några som du vet har erfarenhet från andra företag och fråga om de vill ställa upp som dina rådgivare och diskussionspartners. De flesta blir smickrade över en sådan förfrågan och jag lovar att du kommer att ha stor nytta av en sådan ”styrelse”.

Idealet är om du kan få deltagare från olika håll som har kunskaper inom ekonomi, marknad, HR och företagsamhet i allmänhet. Fråga framgångsrika personer, även om du inte känner dem särskilt bra. Du kommer att bli förvånad över hur villiga många är att ställa upp, även om arvodet bara består av en gratis lunch i början.

Var tydlig med vad du avser att åstadkomma. Presentera din affärsplan och informera om dina mål för din verksamhet, både på kort sikt och på lång sikt.

Säg till medlemmarna att du vill att de ska vara ärliga. De ska inte dra sig för att föreslå förändringar eller vara kritiska och du får inte ta illa upp om de verkligen framför kritik. Tar du deras synpunkter på rätt sätt så kan du lära dig massor och utveckla ditt företag med framgång.

Förbered mötena väl. Betrakta dessa möten som riktiga styrelsemöten. Förbered presentationer väl, skicka gärna ut handlingar i förväg och var så väl förberedd att du kan ägna din kraft åt att lyssna, diskutera och ta åt dig av de råd du får.

Vill du veta mer? Informationen är hämtad från boken ”Starta och driv ditt eget städföretag”. Läs mer om den här.