Viktigt att samla på

Det är viktigt att du kontinuerligt samlar på rekommendationsbrev från dina tidigare uppdrag, om du haft några sådana. Vid genomförandet av ett uppdrag har man kontakt med många olika intressenter. Det är uppdragsgivare, personer som blivit intervjuade i samband med uppdraget etc. Du kan be representanter från flera av dessa att skriva kortfattade rekommendationsbrev.

Personer flyttar på sig och byter jobb ofta. Passa därför på att be om ett rekommendationsbrev när ett genomfört uppdrag känns aktuellt. Det kan vara betydligt svårare att komma tillbaka några år senare och be om ett brev när personen i fråga har rört på sig och är inriktad på annat som då är aktuellt för tillfället.

Ibland har folk ont om tid och är osäkra på hur de ska formulera ett rekommendationsbrev. De kanske inte ens själva riktigt vet eller kommer ihåg vad just du gjort i uppdraget om det har varit många personer inblandade. Du kan då föreslå att du gör ett förslag till skrivning om ”vad du gjort” och att personen i fråga därefter skriver om hur han eller hon upplevde hur det hela fungerade.

Försök få med följande i rekommendationsbrevet:

  • Vad du gjorde
  • Om dina förslag eller din del av genomförandet innehöll speciellt intressanta och kreativa idéer
  • Att du levererade det som uppdragsgivaren från början önskade sig
  • Vad de som var berörda tyckte
  • Om du höll tidplanen
  • Om du höll kostnaderna enligt budget

Det här har hämtats från boken med 250 tips för managementkonsulter och andra konsulter. Kolla boken genom att klicka här.

 

Erbjud dina kunskaper som konsult

Vilken specialistkunskap du än har så kan du erbjuda dina kunskaper som konsult. Marknadsför dina expertråd som konsult. En författare kan ge råd till andra som funderar på att börja skriva. Har du startat eget inom en speciell bransch kan du ge konsultråd till andra som vill in i samma bransch. Är du skicklig på att presentera dina tjänster eller produkter kan du t.ex. bli konsult i presentations- och säljteknik. Driver du en antikaffär kan du erbjuda att du, som konsult, värderar delar av ett bohag osv. Möjligheterna är enorma.

Klicka här! Praktiska och beprövade råd hur du lyckas.

Bok Starta eget som konsult