tips and advice

Tips om att jobba

som SKÅDIS

skådespelare

Att bli skådespelare är det verkliga drömjobbet för många. Tänk att efter en lyckad förställning som skådespelare få motta publikens jubel, att få gå ut och träffa publiken efter föreställningen för att skriva autografer och höra på allt beröm för att du lyckas som skådespelare. Du kommer inte bara att få träffa spännande individer som t.ex. talare. föreläsare, de som sysslar med underhållning för barn, och de som ordnar events. Du kommer själv att vara en spännande individ. Är detta ett tips om din drömkarriär?

Tips om olika möjligheter för en skådespelare

En skådespelare jobbar naturligtvis på teatrar, på film och i TV eller på fester, Gröna Lund eller folkparker. Det finns också massor av möjligheter som skådespelare t.ex. som filmskådespelare i reklamfilmer, i radio, i musikvideos, i datorspel, i skolor, du kan tala in talböcker,  du kan jobba som teaterpedagog i olika sammanhang och för övrigt uppträda i de mest skilda situationer för företag och andra organisationer. Branschen är så omfattande och olikartad för en skådis att det finns många möjligheter att närma dig ditt drömjobb var du än bor och även om du inte har någon utbildning eller erfarenhet.

Tips om hur du lyckas som skådespelare

 • Du måste gilla att stå inför publik
 • Att ha en viss medfödd karisma och utstrålning hjälper men vi har väl alla träffat skådespelare som utanför scenen saknar all utstrålning och är rätt tråkiga och osociala men som på scenen ”växer” som skådis och blir en helt annan person
 • Vill du bli sådespelare skådespelare måste du också ha känsla för timing men mycket av detta kan man lära sig om man inte har det medfött
 • Du bör tycka om att iaktta andra människor, studera deras sätt att röra sig, att tala och klä sig antingen det är en välklädd rik person som rör sig i exklusiva kretsar eller en tiggare som befinner sig i samhällets lägsta lager.
 • Du bör vidare gilla att inte bara iaktta utan även imitera olika personligheter och därmed plocka fram de mest typiska dragen och överdriva dem lagom mycket. Pröva och träna framför en spegel som skådis och spela in dig själv så att du kan analysera och förbättra dina imitationer. Jag har umgåtts mycket nära med Bosse Parnevik, en av Sveriges genom tiderna mest erkända imitatörer och ni skulle se med vilken precision och enorm noggrannhet han studerar de han skall imitera och hur han med alla moderna medel kollar att hans imitationer sitter rätt.
 • Du kommer alltid att behöva marknadsföra dig själv. Samla på bra bilder av när du agerar som skådis, samla på bra recensioner och rekommendationsbrev och se till att någon gör videoupptagningar när du uppträder som sedan klipps ner till korta, säljande avsnitt

Tips om vad en skådespelare gör

En skådespelare uppträder bara under en ytterst liten del av sin totala tid. Den mesta tiden går åt till att

 • Ta röst- och teaterlektioner
 • Ställa upp i auditions
 • Skicka ut reklammaterial i olika former
 • Repetera, repetera, repetera
 • Läsa in manus och skapa olika karaktärer
 • Göra ett avtal med och bygga en god kontakt med en agent
 • Delta i marknadsföringsaktiviteter för olika projekt

Skådespelaryrket är fyllt av hårt jobb, besvikelser och oregelbunden arbetstid innan du når dit du vill. Det gäller att du har en enormt stark vilja att nå dina mål, sätta delmål och jobba, jobba och åter jobba. Men om du på detta sätt når dit du vill så är det värt allt slit.

Holger Wästlund