Och kvar stod en röd resväska

bli författare

Jag har just streckläst Mari Åbergs roman ”Och kvar stod en röd resväska”. Sedan jag fick den i mina händer har jag haft svårt att släppa boken. Den är underhållande, klokt skriven och lättläst.

Jag gillar bl.a. Mari Åbergs sätt att beskriva hur hennes romanfigurer handlar och skeenden existerar med dubbla utgångspunkter. Huvudfiguren vill visa att hon är duktig och klarar av allt medan hon i grunden är både lite blåögd och emellanåt svag. Bordellmammans son slits mellan att varna för sin mammas verksamhet samtidigt som han älskar henne. Hela händelseförloppet sker i en oskuldsfull och allmänt sett positiv atmosfär samtidigt andra världskriget brer ut sig i närheten av Sverige. Mari Åberg är skicklig på att beskriva sådana ambivalenser.

Huvudpersonen i boken är inspirerad av Mari Åbergs egen mor och hennes öden. Det gör beskrivningen så mycket mer verklighetsanknuten och intressant, tycker jag. Mari Åberg utlovar att denna roman kommer att följas av flera där andra pusselbitar kommer att avslöjas.

Jag kommer med stort intresse läsa även dessa uppföljare.

Holger Wästlund