med alla leveranser, arbeten och rätt standard

 

Många evenemang, möten och anordnade upplevelser blir dyrare än vad man tänkte sig från början. Det beror framför allt på följande orsaker:

  • Man har glömt att räkna med alla leveranser och arbeten som måste göras.
  • Man är för optimistisk när man gör sin budget i början av projektet.
  • Man väljer en onödigt hög standard på ingående leveranser.
  • Man följer inte upp kostnaderna kontinuerligt. Fakturorna kommer som en chock när projektet gått så långt att det inte längre går att ändra på så mycket.

För att undvika de här fallgroparna så bör du göra en uppställning av samtliga kostnader som evenemanget kommer att dra med sig. Försök att tänka på allt. Var realistisk. Man kanske t.o.m. har en tendens att vilja glömma en del så att inte hela projektet känns omöjligt. Man sätter igång ändå utan att riktigt veta hur det slutar.

För att du ska slippa få en kostnadschock när du kommit långt fram i projektet, då det är för sent att ändra på de större kostnadsposterna, så gör en checklista enligt det exempel som finns här nedanför. Gör det på ett enkelt papper eller gör ett excel-ark i din dator med de kostnadsposter som du tror kommer att ingå i eventet. Det här exemplet visar ett enkelt att ställa upp en kostnadskalkyl och hur man successivt kan göra uppföljningar.

 

Checklista för evenemangets kostnader:

Delområden Kalkyl 1 Kalkyl 2 Uppföljning 1 Uppföljning 2 Kom-mentar
Inbjudningar,   affisch, informationsblad eller liknandeHyra av   festlokal, partytält, festvåning,Belysning,   strålkastareDekorationer,   blommorEv. presentertill besökarnaExtra personalFotografFörfriskningar   med tillbehörHögtalarutrustning

Annan   audiovisuell utrustning

Mat och   dryck

Musik

Speciell inredning för evenemanget

Scen och   scenutrustning

Speciella   effekter

Underhållareskådespelare, talare, föreläsare

Ditt arbete

Övrigt

Oförutsett

 

 

 

Är du intresserd av att få flera tips om hur du blir professionell festfixare och kan jobba med events, möten och upplevelser? Läs då om boken ”Bli professionell festfixare…” genom att klicka här.

Eller klicka här och läs om vårt unika steg-för-steg-program ”Lyckas som eventplanerare”