Dags att skaffa ett bra jobb?

bra jobb, ett drömjobb

Känner du att du behöver nya utmaningar på jobbet? Du är inte ensam. Det finns undersökningar som visar att ca 50 % är missnöjda med sitt nuvarande jobb och går och längtar efter ett annat jobb – ett bra jobb! Gäller det dig?

Kolla dessa punkter för att testa dig själv:

 

Ett bra jobb ska vara utmanande

Utmaningar i tillräcklig dos är alltid bra. Det håller igång hjärnan, det ger dig en känsla av att du presterar och att du utvecklas kontinuerligt. För stora och krävande utmaningar under lång tid kan skapa stress. Ett bra jobb bör ge dig lagom med utmaningar som gör att du får anstränga dig tillräckligt och känna att du klarar av det.

Det är inte ovanligt att ett jobb upplevs som utmanande och som ett bra jobb i början men att det efter ett tag blir slentrian och långtråkigt. De flesta människor behöver nya projekt att arbeta med och känner du att ditt nuvarande jobb inte är tillräckligt utmanande så kanske det är dags att fundera på någon form av förändring till ett annat och bra jobb?

 

På ett bra jobb ska du kunna fungera bra ihop med din chef

Det finns många dåliga chefer i världen men det betyder inte att du måste arbeta för en sådan.

Man har i undersökningar visat att en av de vanligaste orsakerna till att man inte trivs på sitt nuvarande jobb är just förhållandet till chefen. Det kan bero både på din chef och på dig men i allmänhet är det lättare att du gör någon förändring i din karriär till ett annat och bra jobb än att du ska försöka få bort chefen. Jag återkommer till olika sätt som du kan göra förändringen för din egen del.

 

I ett bra jobb ska du inte behöva vara missnöjd med lönen

Många slutar sitt jobb med argumentet att lönen är för låg. Det är i allmänhet en kombination av att man inte trivs och den faktiska lönen. I ett bra jobb kan man i många fall acceptera att lönen inte är så hög. Tänk så många som tycker det är ett bra jobb att jobba ideellt, dvs. gratis!

Det är inte ovanligt att man kommer in på ett nytt jobb med en låg lön. Man är då så angelägen att få det nya jobbet men efter ett tag märker man att man ligger lågt i jämförelse med andra och börjar känna att det är dags att göra en förändring i sin karriär till ett bra jobb.

De som inte trivs och begär en kraftig lönehöjning för att kompensera tristessen blir i allmänhet inte lyckligare av det efter ett tag. Kanske dags att göra något annat?

 

I ett bra jobb ska du inte behöva känna stress

Många, ja fler och fler, känner sig stressade i sitt jobb. Kraven ökar, man blir äldre, man känner att man inte riktigt hinner med. Man kanske tvingas till mer och mer övertid för att klara av sina arbetsuppgifter. Andra som är yngre, tar för sig. De är snabbare och verkar ha en förmåga att klara av det mesta på nolltid. Ansvaret på sidan av jobbet kanske ökar. Småbarnen, tonåringar eller äldre släktingar kräver sitt. Man själv eller nära anhöriga kanske inte är helt friska och kraven från flera håll ökar. Familjens krav är ofta svårare att ändra på så då får det bli att försöka skapa en förändring så att det blir ett bra jobb.

 

Har du ett bra jobb ska det kännas bra på söndagskvällen

Du kanske tidigare studsade upp ur sängen på måndagsmorgnarna, ivrig att ge dig iväg till ditt spännande och bra jobb. Och nu är det en helt annan känsla som sakta kommer krypande på söndagskvällen när den nya arbetsveckan närmar sig. Det kanske t.o.m. går så långt att du allt oftare funderar på att ringa och meddela att du är sjuk. Obehagskänslan inför att gå till jobbet på måndagsmorgonen kan t.o.m. göra dig sjuk. Inte undra på att sjukfrånvaron på en arbetsplats är ett tydligt tecken på om personalen trivs eller inte.

 

Byta jobb till ett bra jobb eller inte?

Jag kommer i en annan artikel på denna sajt ta upp olika möjligheter som finns när man inte trivs i sin nuvarande situation. Du kanske kan stanna på ditt jobb men skapa förändringar? Du kan se till att du får nya utmaningar. Prata med din chef och berätta att du gärna tar på dig ett annat eller utökat ansvar. Om ditt problem inte är brist på utmaningar utan tvärtom – du har för mycket ansvar, du hinner inte med och du blir stressad. Fundera då på om du be att få ett minskat ansvar. Det kan mycket väl vara värt det för att du ska må bättre.

 

På ett bra jobb gillar du de människor som du jobbar tillsammans med

Många trivs bra på sina arbetsplatser och man gillar att jobba i ett gott kamratskap där man hjälper och stimulerar varandra. Men så är det inte överallt. Om du inte trivs med dina arbetskamrater så ta dig en ordentlig funderare på vad det kan bero på. Kan det vara så att det faktiskt beror på dig själv? Kan det bero på någon gammal ouppklarad fråga som ni genom ett öppet samtal kan klara ut? Eller är det en sådan kultur och stämning på din arbetsplats att det faktiskt är dags att byta? Svåra frågor ibland men viktigt att ta tag i. Bättre att göra en förändring i karriären än att gå för länge och vantrivas. Jag hoppas att du, i så fall, på denna sajt kan hitta många bra och konkreta tips hur du på bästa sätt kan förändra din karriär så att du känner att du har ett bra jobb.

 

Ett bra jobb ska innebära för mycket övertid

Ett bra jobb kan vara så kul och stimulerande att man måste, och kanske samtidigt vill, jobba mycket övertid. Det kan bli tröttsant i längden, övriga familjemedlemmar kanske inte gillar det och man känner själv att man inte får tillräckligt tid för vänner, hobbies, vila och avkoppling. Det finns många som har långa restider och med en ökande trafik kan resorna till och fån jobbet ta mer och mer tid från övriga sysslor.

Många människor fungerar bäst när de få jobba sent på kvällen så det finns många som gärna, av det skälet, gärna jobbar mycket övertid. Med nuvarande teknik har de flesta av oss möjlighet att ta hem jobb och fortsätta sent på natten när andra familjemedlemmar har lagt sig och det har blivit arbetsro i hemmet.

 

Har du ett bra jobb så läser du inte kontinuerligt platsannonserna

Du kanske märker att ditt intresse för att läsa platsannonser eller läsa böcker om andra jobb och nya karriärer ökar. Det är ett tydligt tecken på att det kanske är dags att göra en förändring, antingen i ditt nuvarande jobb eller att söka en ny och annan karriär.

Det görs neddragningar på din nuvarande arbetsplats

Att ändra jobbsituation är kanske inte ett eget frivilligt beslut. Om man börjar diskutera neddragningar eller är på gång att genomföra minskning av personalen så kan du tvingas söka dig en ny karriär. Jag kommer att behandla den problematiken på annat håll på denna sajt. Neddragningar är aldrig positiva när de händer men jag har sett så många exempel på att människor, som blivit uppsagda, genom detta har funnit en ny roll i livet.

Det är inte ovanligt att många efter en tid säger att ”Detta är det bästa som hänt mig!”