Tips om att bli konsult

konsult vid blädderblock

Det finns många som efter ett långt arbetsliv kallar sig konsult och därmed tror att bara man har en lång erfarenhet så kan man betrakta sig som konsult. Det kan vara managementkonsult, organisationskonsult, strategikonsult, teknikkonsult, datakonsult eller konsult inom bygg. Jag tycker inte så. Jag menar att konsult är ett yrke och samtidigt kanske ett tips om din drömkarriär, framför allt om man har en dröm om att jobba som frilansare. Du har i allmänhet stor nytta av en lång erfarenhet men du måste vara minst lika bra på att jobba som problemlösare, marknadsföra dig och dina kunskaper, samarbeta med en för dig helt ny organisation och hitta och presentera olika lösningar på situationen för att kunna jobba som skicklig konsult. Jag vet många exempel på personer som gått direkt från en utbildning och direkt blivit konsulter och så småningom riktigt bra sådana. Man behöver alltså inte ha en lång yrkeserfarenhet bakom sig för att skapa sig ett drömjobb och jobba som konsult.

Tips om vem som kommer att lyckas som konsult

Bästa förutsättningarna för att lyckas som konsult är att ha en efterfrågad specialitet inom något område och att du har förmåga att förmedla och överföra din kunskap på ett trovärdigt och seriöst sätt som folk förstår. Man kan vara expert inom väldigt många olika områden. Jag har tillhört ett organisationskonsult-företag under flera år som bl. a. var experter på att driva förändringsarbeten inom i stort sett vilken bransch som helst. Ursprunget till det organisationskonsultföretaget var ett gäng byggledare som gick ihop och så småningom breddade sin verksamhet. Så man behöver inte vara expert på just den bransch inom vilken man är anlitad. Många gånger är det t.o.m. en fördel att komma utifrån med friska synpunkter. Dina uppdragsgivare kan ju sin egen bransch bättre än många andra.

Vill du ha flera praktiska tips om hur du lyckas som konsult? Fyll i ditt förnamn och e-postadress så skickar vi ett tipsbrev med ett 40-tal konkreta tips alldeles gratis.

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost (obligatorisk)

    Tips om vad en organisationskonsult gör. Det är bara ett exempel på konsultinsats.

    En organisationskonsult träffar sina uppdragsgivare för att förhöra sig om vilka problem som skall lösas, de analyserar bakgrunden till problemet t.ex. genom att göra intervjuer och dra paralleller med andra företag i motsvarande situation. En organisationskonsult måste efter ett första möte vara duktig på att inse vad det rätta problemet är och snabbt kunna föreslå sätt att lösa det samt göra en bedömning av vilka resurser som behövs. Konsulten ska vara duktig på att skriva rapporter eller ta fram ett pedagogiskt bildmaterial och kunna presentera föreslagna lösningar för de som berörs och han kan ibland också vara engagerad i själva genomförandet. Och naturligtvis, som i de flesta branscher, måste han vara bra på att se problem i sin omvärld och marknadsföra sig själv och sina tjänster som organisationskonsult för att lösa dessa problem.

    Tips om hur man lär sig att bli en bra konsult

    För att bli en bra konsult bör du hänga med i rätt tidsskrifter för ditt speciella ämnesområde. Du bör på olika sätt träna dig på att analysera problem, lära dig olika metoder att lösa problem, träna på att presentera lösningar och idéer för grupper av människor, bli bra på att skriva rapporter och göra presentationer med bilder och lära dig mycket om marknadsföring av kvalificerade tjänster. Jag känner många konsulter som börjat som byggledare eller byggare. De lär sig mycket som projektledare och kan sedan starta eget som konsult. Dessutom finns det utbildning i att bli konsult på skolor, högskolor, i form av kurser och seminarier. Och slutligen kan man i början försöka få jobba på ett konsultföretag där man kan samla och sammanställa underlagsmaterial åt erfarna, lite äldre konsulter.

    Tips om hur man tjänar pengar som konsult

    En konsult debiterar i allmänhet ett arvode baserat på en överenskommen ersättning räknad per timme, per dag, per vecka eller per månad. För sådana uppdrag som går att definiera väl innan man sätter igång kan fast pris förekomma och ibland kan man avtala om en ”Success fee” som konsulten får om man kan mäta att ett visst uppdrag har varit framgångsrikt. Många konsulter tar även betalt genom att hålla föredrag, delta i eller leda seminarier och skriva böcker.

    Gillar du praktiska tips av det här slaget? Då kommer du gilla den här listan med drygt 40 konkreta tips. Det är bara att fylla i ditt förnamn och din e-postadress så får du tipsbrevet med detsamma.

      Ditt namn (obligatorisk)

      Din epost (obligatorisk)

       

      Erbjud dina kunskaper som konsult

      Vilken specialistkunskap du än har så kan du erbjuda dina kunskaper som konsult. Marknadsför dina expertråd som konsult. En författare kan ge råd till andra som funderar på att börja skriva. Har du startat eget inom en speciell bransch kan du ge konsultråd till andra som vill in i samma bransch. Är du skicklig på att presentera dina tjänster eller produkter kan du t.ex. bli konsult i presentations- och säljteknik. Driver du en antikaffär kan du erbjuda att du, som konsult, värderar delar av ett bohag osv. Möjligheterna är enorma.

      Klicka här! Praktiska och beprövade råd hur du lyckas.

      Bok Starta eget som konsult