och tjäna 25 % som byggentreprenör

Bli byggare

Det finns många byggentreprenörer som tjänar pengar på att bygga hus på spekulation. De köper in en tomt, bygger ett hus på tomten och säljer huset. Låt oss titta på några överslagsmässiga siffror i samband med denna affärsidé. Det finns många som startar eget som byggentreprenör från att tidigare kanske ha varit byggledare, sysslat med att bygga om, konsult inom bygg, affärskonsult, managementkonsult, teknikkonsult eller t.o.m. inredare:

En grov tumregel för en byggentreprenör i en sådan affär kan vara att tomten kostar ca 25% och att själva entreprenaden, dvs. arbete och material ca 50 % av det slutgiltiga marknadsvärdet. Vi kan utgå ifrån att en byggare inte skulle ägna sig åt detta och ta stora risker om han inte såg en möjlighet att göra en vinst på minst 10 % på en sådan affär. Han kommer att ha s.k. overheadkostnader på ca 10 % för telefon, kontor, försäkringar, egna transporter etc. För att sälja huset när det är färdigt måste han anlita mäklare och betala vissa marknadsföringskostnader. Låt oss säga att han klarar detta för ca 5 % av slutsumman. I ovanstående kostnader har jag för enkelhetens skull räknat in finansieringskostnaderna i de angivna procenttalen.

Där har vi en grov uppdelning av de hundra procenten.

Om du ska bygga åt dig själv och jobbar som din egen byggledare så måste du naturligtvis köpa en tomt och betala för material och arbetskraft. Men du behöver inte betala för samma sätt för overheadkostnader och du kommer inte behöva betala något mäklararvode förrän den dag du säljer. Om du är din egen byggentreprenör kan du således tjäna dessa 25 %.

Så här tjänar du 25 % som byggentreprenör?

Vad menar jag med 25 %? Jo, skillnaden mellan det slutgiltiga marknadsvärdet och alla dina kostnader för mark och hus. Det leder till rådet att du alltid ska försöka göra en beräkning, innan du sätter igång ett husprojekt, av vad det slutgiltiga marknadsvärdet blir. Här kan du ha stor nytta av SBAB:s ”Värdeguiden” som du hittar på deras hemsida. Där kan du gratis ta fram det mest troliga marknadsvärdet av ditt färdiga bygge.

Denna övning ger dig underlag för att ta ställning till om det är värt att genomföra projektet över huvudtaget eller ska du sätta stopp innan du ens har kommit igång och fundera på om du kan göra på något helt annat sätt – bygga mindre, bygga med en helt annan standard än du hade planerat eller rent av sälja ditt hus och köpa ett helt annat.

–          Ja, men inte kan jag vara byggentreprenör, jag har ju aldrig byggt förr och kan inte särskilt mycket om alla de tusen detaljer som hör till ett bygge.

Du behöver faktiskt inte kunna särskilt mycket om byggteknik. De underentreprenörer som du kommer anlita kan sina respektive specialiteter bättre än du någonsin har möjlighet att lära dig. Om du i stället koncentrerar dig på att planera, organisera, leda, samordna och kontrollera bygget och låta de som är proffs på sina egna områden sköta sina jobb så är jag övertygad om att slutresultatet kan bli riktigt bra. Jag känner en dam som från början jobbade som inredare. Hon var duktig på inredning med möbler m.m. och tjänade pengar på detta så att hon så småningom kunde starta eget som byggledare och entreprenör.

Några fakta för byggentreprenörer

Förutsättningarna  för att jobba som byggentreprenör på detta sätt är nu ovanligt goda. Det finns i huvudsak fyra skäl för detta:

  1. Svenskarnas boendekostnader ligger i topp jämfört med invånare i andra EU-länder enligt Boverket. En genomsnittlig svensk lägger ca 27 % procent av sina totalutgifter på sitt boende. Snittet i Europa är 22 procent. Här finns mycket att göra för att få ner denna kostnad i Sverige. Den stora utmaningen och möjligheten finns för privatpersoner och de små byggföretagen.
  2. Det finns massor av nya aktörer på byggmarknaden. Konkurrensen ökar. Du kan handla var som helst inom EU och ta med dig dina varor hem utan att betala tull eller extra moms. Detta gäller oavsett om du åker till landet ifråga eller beställer dina byggvaror via Internet, via post eller telefon. Utbudet är enormt. Ofta är priserna mycket förmånliga. Du kan sitta framför din dator och köpa varor från andra länder eller skaffa dig värdefull information innan du själv åker till de intressantaste byggvaruhusen och handlar. Och detta i sin tur leder till att de svenska byggvaruhusen måste anpassa sig till den nya prisbilden.
  3. Tidigare fanns det inom byggmarknaden ofta dolda rabatter för proffsen som du som privat konsument inte kunde komma åt. Vidare hade många byggvaruhus i början inte särskilt informativa hemsidor. Du kunde då inte på ett enkelt sätt jämföra varor, kvaliteter och priser. Hela branschen tvingas nu mot en mycket större öppenhet och transparens. Det hela blir enklare för dig.
  4. Den som skaffar sig beställarkompetens och inköpskompetens blir vinnaren i denna marknad. På detta sätt kan du starta eget.

 

Detta gör du som byggentreprenör

Om du vill spara ännu mer pengar på ditt bygge kan du göra delar av arbetet själv. Det finns flera instruktionsböcker för gör-det-själv-byggare och det finns massor av kunskap att hämta gratis på nätet.

Min uppfattning är att om du

  1. Kan göra en budget
  2. gillar att göra inköp
  3. kan hålla kontinuerlig koll på kostnaderna
  4. kan ta människor på rätt sätt och
  5. om du har tid

Då kan du mycket väl vara din egen byggentreprenör och med det tjäna stora pengar.

En stor fest

Att bygga nytt eller bygga om är som att ordna en stor fest. Även där börjar man med att kasta fram en massa idéer. Ju mer du sedan planerar innan du sätter igång desto större chans att det blir succé. Om festen blir misslyckad kan du inte säga till dina gäster: ”Kom tillbaka på måndag så gör vi om det hela.” På motsvarande sätt kan du inte göra om ett bygge som är dåligt planerat.

Planera ditt bygge som för en fest. Sätt upp ett mål att du ska minska kostnaderna med 25 % och ge dig anledning att fira slutresultatet med en riktig fest!

Holger Wästlund

Vi har samlat böcker och e-böcker med konkreta tips om olika drömjobb. Klicka här för att titta in. Här hittar du de bästa böckerna till de lägsta priserna.