Förord – 400 tips om hur du blir inredare

Förord, 400 tips, hur du blir inredare, Grattis

Grattis!

Genom att skaffa den här boken har du tagit ett viktigt steg mot ett fantastiskt drömjobb.

På nätet finns det över 11 miljoner svenska sajter om inredning och över 64 miljoner på engelska. Så det finns ingen brist på inspirationskällor, snarare tvärtom.

Samtidigt finns det väldigt lite information om hur man blir inredare. Det finns inga böcker på svenska, som jag känner till, som berättar om för- och nackdelar med att vara inredare och framför allt hur man blir inredare.

Hur ser efterfrågan och marknaden ut? Hur kommer du igång för att bli inredare? Hur jobbar man ihop med en kund? För- och nackdelar med att jobba som anställd eller genom att starta eget? Hur skaffar man sig de spännande uppdragen? Hur går man vidare som inredare och hur fortsätter man att utvecklas?

I goda tider är efterfrågan stor på inredare och vilka är det då som får de mest spännande och lönsamma inredningsjobben? Och vad händer i en lågkonjunktur? Då kommer de inredare att efterfrågas som utöver god smak och kreativitet samtidigt kan planera och organisera genomförandet av krävande inredningsprojekt på ett smart och ekonomiskt sätt.

Jag har som tidigare VD för ett av Sveriges största arkitektföretag ansvarat för många inredare och arkitekter. Jag har i praktiken själv prövat och sett hur många andra på företaget prövat alla de råd och tips som finns i denna bok.

På företaget arbetade vi mest med större projekt och på det sättet har jag fått insikt i de professionella metoder som man använder där. Men jag har parallellt med detta haft ett nära samarbete med min fru som är arkitekt och driver ett enmans arkitektkontor. Hon genomför uppdrag som spänner över hela skalan från kommunala detaljplaner till inredning av bostäder, kontor och andra publika lokaler. Det handlar om nybyggnad och ombyggnad, om oerhört påkostade projekt och projekt som genomförs med en snålbudget inom och utanför Skandinavien.

Att jobba på det sättet känns som en spännande balansgång. Det gäller att flytta över de professionella beprövade metoderna till de små projekten på ett sådant sätt att man kan dra nytta av de goda erfarenheterna och samtidigt inte göra det för krångligt för mindre uppdragsgivare med mindre projekt.

Hur blir man då inredare?

De flesta inredare har börjat med att inreda sitt eget rum eller sin bostad och då blivit så intresserade av att välja inredningsstil, färger, former, snickerier, golvmaterial, armaturer, textiler och tillbehör att de skulle kunna tänka sig att fortsätta med inredning på allvar. Ofta har de fortsatt med att hjälpa goda vänner men efter ett tag så har de blivit så duktiga att de satsat mer och mer på denna karriär. Till slut har detta intresse utvecklats och blivit ett betydelsefullt och intressant extraarbete eller t.o.m. deras nya yrke. Många tjänar bra och tycker att det är precis det drömjobb som de vill syssla med.

Genomgående för de som lyckats är att de varit passionerade inredare. De har vid alla tänkbara tillfällen försökt att lära sig så mycket som möjligt. De har gått på inredningsmässor, läst inredningstidningar, svenska och utländska, och de har sett på inredningsprogrammen på TV. De har börjat med att erbjuda sina tjänster till de som kan tänkas ha ett inredningsproblem. De har ställt upp gratis med sina kunskaper i början. De har prövat olika idéer och övat sig på alla sätt. Man lär sig mycket av både framgångar och misstag.

Om du börjar med att vara inredare för delar av eller hela bostäder så kan du så småningom även bli inredare inom helt andra områden

Du kanske vill jobba i en möbel- och inredningsaffär, ett varuhus, en affär som säljer inredningsdetaljer, en köks- eller badrumsaffär, en färgaffär, en textilaffär, en belysningsaffär eller någon annan affär. Eller du kanske vill jobba med en husbyggare, ett inredningskontor, ett arkitektkontor, en hotell- och restaurangkedja eller ett företag som tillverkar inredningsdelar, möbler, inredningsdetaljer eller byggnadsmaterial

Att vara inredare är verkligen ett spännande jobb. Våga ta steget och satsa på det som du verkligen tycker är roligt! Som inredare kommer du att ges ett ansvar för att skapa estetiska och praktiska miljöer för dina uppdragsgivare att bo, arbeta och koppla av i. Många människor kommer att ge dig ett stort förtroende och du bör svara med att leverera bästa möjliga slutresultat.

Mitt syfte med den här boken är att hjälpa dig på denna spännande resa. Jag vill att du ska undvika de vanligaste misstagen och hitta de snabbaste vägarna till ditt drömjobb.

Boken är uppbyggd så att du med minsta möjliga tidsinsats successivt ska gå mot ditt drömjobb. Innehållet är indelat i 11 steg. Inom dessa steg finns ca 600 tips. Jag är övertygad om att nu när jag ger ut den så finns det ingen annan bok som ger lika många användbara tips inom detta område. Skulle du i framtiden hitta en sådan så är jag glad om du hör av dig till mig och naturligtvis kommer du direkt att få pengarna tillbaka plus lika mycket till som tack för hjälpen.

Jag känner inredare som fått drömjobbet att inreda delar av stora kryssningsfartyg, vilket låter fantastiskt tycker jag. Jag känner andra som från början jobbat med något helt annat och som på sin arbetsplats åtagit sig uppgiften att inreda kontoret. De har så småningom lyckats köpa ett hus som de inrett så skickligt att de kunnat sälja det med en god vinst som de fortsatt att köpa hus för. De har följt det tänkesätt som jag beskriver i denna bok. De har haft ett stimulerande och kul jobb som de samtidigt har tjänat bra på.

Lycka till på vägen mot ditt nya drömjobb! Du kanske redan är inredare och läser boken för att du vill utveckla dig ytterligare? Bra i så fall!

I den här boken finns mer än 400 tips. Jag tror att du kommer ha stor nytta av boken om du väljer ut de råd och tips som passar dig bäst och följer dem målmedvetet. Min strävan är att ge dig verktyg, råd och tips i en lättläst form som hjälper dig att göra verklighet av dina drömmar om ett spännande jobb och det är naturligtvis du själv som måste ta ansvaret för hur du kommer att lyckas.

Holger Wästlund

e-post: holger.wastlund@gmail.com

Hemsida: http://www.tipsom.se