Gig-ekonomin i Sverige – Hur stor är den?
Gig-ekonomin i Sverige?
Gig-ekonomin i Sverige vet vi inte exakt hur stor den är. Min definition av giggare är ”personer som arbetar självständigt för flera uppdragsgivare och som i allmänhet lever på flera olika inkomstströmmar
samtidigt”.
Hur många det är som frilansar inom gig-ekonomin i Sverige om man använder sig av denna breda definition vet vi inte. Det saknas än så länge statistik på gig-ekonomin i Sverige. ”Enligt en studie från konsultbolaget McKinsey kan mellan 20 och 30 procent av arbetskraften i USA och Europa definieras som gig-arbetare. Det är personer som har en hög grad av självständighet i sitt arbete. De får betalt per uppdrag eller försäljning. De har kortvariga relationer med sina uppdragsgivare. Med andra ord – motsatsen till medarbetaren som belönas med en guldklocka vid pensionen efter lång och trogen tjänst.” (Källa: Lernia.se).
Det betyder att ca en miljon människor i dag utgör gig-ekonomin i Sverige. Dessutom ökar detta antal. ”Fler och fler företag, använder sig av projektanställningar, vikariat, bemanningsföretag och interimslösningar för att inte behöva låsa fast sina anställningar. Långsiktighet har bytts mot matchning. I en gig-ekonomi sysslar HR-funktionen mer med casting. Man koncentrerar sig på att hitta rätt person till en specifik uppgift här och nu. För arbetsgivare ligger gig-ekonomins utmaning i att helt enkelt våga ta in ”giggare” på viktiga funktioner. De bästa letar inte alltid efter en fast anställning.
Här är de fem drivkrafter som skyndar på utvecklingen av gig-ekonomin i Sverige:
- Omvärldsförändringar, globalisering och nya kundbeteenden
- Digitalisering och automatisering förändrar kompetensbehoven
- Sämre anställningstrygghet och färre möjligheter i mellanskiktet där antalet jobb minskar
- Viljan att driva egen verksamhet ökar
- Nya verktyg och plattformar för matchning (Källa: SEB Make it)
Ambitionen med min bok ”Skaffa flera inkomstströmmar samtidigt i den växande gig-ekonomin” är att försöka ge svar på dessa frågor och andra liknande som kan bli aktuella. Den handlar alltså om gig-ekonomin i Sverige. Boken finns bl. a. på Bokus.
Lär dig ”allt” om hur du på bästa sätt skaffar dig flera inkomstströmmar samtidigt. Möjligheterna växer i den nya gig-ekonomin. Läs mer om denna bok här