Välkommen till mingelpartyt

skaffa jobb genom att nätverka

Vi vet alla att den bästa metoden att skaffa ett visst jobb är att nätverka som på ett mingelparty på ett effektivt sätt. Det finns knappast något snabbare sätt att nätverka än att göra det via sociala medier. Därför har sociala medier utvecklats till ett viktigt verktyg för de som vill skaffa sig ett nytt jobb.

Skälen till detta är många:
1. På sociala medier inbjuds besökarna att kommentera, dela med sig till andra, rekommendera och chatta med varandra i realtid. Genom sociala medier kan ”vanliga människor”, utan någon budget, nå ut i princip till hela världen och t.o.m. successivt bygga upp en stor grupp ”följare” som kontinuerligt följer vad man har att säga.
2. Du kan enkelt ta professionella kontakter med nyckelpersoner, organisationer, mentorer och karriärexperter av olika slag. Du kan få kontakt med betydligt fler personer på mycket kortare tid.
3. Om du är seriös och har en bra profil på sociala medier så kan rekryterare på ett betydligt bättre sätt få en god uppfattning om vem du är och vad du går för.
4. Du kan själv styra, påverka och utveckla den information som finns eller sprids om dig på nätet.
5. Sociala nätverk är uppbyggda så att du enkelt kan rekommendera personer i t.ex. jobbsammanhang
6. Inför ett möte eller för att bedöma om du vill träffa en kontaktperson eller ett företag i verkligheten kan du skaffa dig information om en person genom sociala medier. Du kan diskutera och inhämta information mycket snabbare genom de sociala nätverken än i verkligheten.

Dina kontakter och din aktivitet på sociala nätverk kan aldrig, och ska aldrig, ersätta fysiska möten. Men dina aktiviteter på sociala nätverk är ett bra sätt att få till stånd riktiga möten. Man bygger upp kontakter via sociala medier till vilka man kan föreslå att man ses i verkligheten för att t.ex. diskutera olika jobbmöjligheter. Och tvärtom – ett riktigt möte kan du följa upp genom att skicka följande förfrågan efter mötet; ”Hej Bosse! Tack för ett trevligt möte. Jag skulle vilja skapa kontakt med dig på LinkedIn”.

De traditionella sätten att skaffa sig sådana kontakter var att engagera sig i föreningar, mingla och gå på events av olika slag.

Dessa metoder fungerar fortfarande. Sociala media är bara ännu ett sätt att bygga betydligt större nätverk och det är dessutom gratis och mycket snabbare.

Risken med sociala medier är att det just är ett socialt medium där det är kul och underhållande att umgås med andra. Sociala medier kan lätt sluka alldeles för mycket tid från det egentliga arbetet att skaffa sig ett nytt jobb. Det gäller att du gör kloka val av vilka kanaler du ska vara aktiv på och ägna lagom med tid åt dessa. I den här boken presenterar jag många olika kanaler och möjligheter. Hoppa inte på alla möjligheter på en gång. Pröva dig fram och fokusera på det som passar dig och din stil. Lär dig en kanal i taget så kommer du så småningom bli proffs på att använda sociala medier för att skaffa dig ett nytt jobb.