Recension ”Ingemar Bergman kände aldrig skuld”

Maria Bielke von Sydow ingmar bergman kände aldrig skuld

Maria Bielke von Sydows bok ”Ingemar Bergman kände aldrig skuld” är von Sydows debutbok och utgör samtidigt en första del i en trilogi om skuld, återhämtning och försoning. Jag har tidigare läst nummer två i denna serie ”Lorem Ipsum” så jag var lite rädd att spänningen skulle minska i och med att jag visste hur det skulle gå för de olika personerna i boken. Men icke – varje del fungerar bra för sig.

Von Sydows bok är imponerande med tanke på att det är författarens debutroman. Det är sällan man läser en så mogen och avancerad roman skriven av en, som jag uppfattar, driven författare.

Von Sydow är skicklig på att förmedla och beskriva långsamma förändringar i relationer mellan människor, skamkänslor och sättet som vi människor uppfattar och uppfattas av andra individer. Dessa förändringsbeskrivningar kryddar hon kontinuerligt i boken med plötsliga och oväntade händelser. Det är skickligt gjort.

En del av boken handlar om hur ett antal mycket olika personligheter med skiftande bakgrund, av en slump, lär känna varandra på en resa till Kanarieöarna. Det blir ett vänskapsgäng inom vilket det händer mycket i relationerna individerna emellan och jag vet redan att det fortsätter att hända intressanta saker i nästa del av trilogin. Jag ser med intresse fram mot att även läsa den tredje delen och frågar mig varför det ”bara” blir en trilogi? Jag skulle gärna läsa fler delar av Maria Bielke von Sydow. Jag rekommenderar båda de delar som hittills kommit ut.

Holger Wästlund