Hitta lediga jobb på sociala medier Osynliga arbetsmarknaden

Lediga jobb på den osynliga arbetsmarknaden kan du hitta på sociala medier

 

De flesta lediga jobb annonseras aldrig ut. Det är bara 2 av 10 jobb som tillsätts av Arbetsförmedlingen. 8 av 10 lediga jobb syns aldrig på arbetsmarknaden. Vill du ha en förändring och hitta lediga jobb så är ett sätt på sociala medier. Det finns även andra informella kontakter och olika typer av nätverk. Missa inte möjligheten att hitta lediga jobb på sociala medier och det förutsätter att du bygger upp ett starkt nätverk.

Vad menar jag med ett ”starkt nätverk”. Det är uppgifter på personer som du känner, som känner dig och som skulle kunna rekommendera dig i olika sammanhang. Tidigare var det effektivaste sättet att skapa ett sådant nätverk att vara aktiv i föreningar, på möten, på konferenser m.m. och lära känna så många människor som möjligt.

Den formen är fortfarande viktig för att lyckas och jag påstår inte att möjligheten att hitta lediga jobb på sociala medier kan eller bör ersätta de verkliga nätverken. Men att samtidigt hitta lediga jobb på sociala medier har många fördelar:

 • Sociala nätverk är uppbyggda så att du på enkla sätt får kontakt med andra personer och kan rekommendera personer i olika sammanhang
 • Att vara aktiv i sociala medier är gratis. Du behöver inte resa eller betala för att delta i ett verkligt evenemang
 • Du kan på ett enkelt sätt skaffa dig information om en person genom sociala medier inför ett möte eller för att bedöma om du vill träffa personen i verkligheten
 • Du kan få kontakt med fler personer på kortare tid
 • Du kan diskutera och inhämta information mycket snabbare genom de sociala nätverken än i verkligheten

Det ”verkliga” nätverkandet och nätverkandet via sociala medier kompletterar varandra. När du träffar någon i verkligheten är det naturligt att ni därefter även behåller kontakten via sociala nätverk. Och tvärtom – de första kontakterna via sociala nätverk kan leda till intressanta ”verkliga” möten.

De finns några regler om hur man bör agera på de sociala nätverken:

 • Lär dig de huvudsakliga inriktningarna på de olika nätverken. LinkedIn är ett professionellt nätverk och inte avsett för en massa privata diskussioner. På Facebook håller man en mer avslappnad ton i sina kontakter osv.
 • Skriv inte på ett sådant sätt att det kan uppfattas som spam. Bombardera inte folk med för mycket skrivande och ”sälj” inte.
 • Lyssna, ge intressant information, var generös och agera som du skulle göra i ett ”verkligt” socialt sammanhang.
 • Var ärlig, var dig själv
 • Skriv så kortfattat och rakt på sak. Tänk på att inte ta upp andras tid i onödan.
 • Lyssna och visa att du lyssnar och tar reda på rätt information.

Visste du att du med LinkedIn kan:

 • Skapa automatiska påminnelser om att du ska ta kontakt med vissa mellanrum. Du kan t.ex. ställa in att du ska höra av dig till en viss person var tredje månad, en annan varannan månad osv. En jättebra funktion om du vill hitta lediga jobb på sociala medier.
 • Du kan koppla ditt LinkedIn-konto till ditt e-postkonto, din telefon och din kalender så att du på ett enkelt sätt kan få fram samtliga dina senaste kontakter med en viss person. Detta är också värdefullt om du är ute efter att hitta lediga jobb på sociala medier.
 • Du kan organisera dina kontakter i grupper, t.ex. de som kan ge dig jobb, de som kan ge nyttig information inom ditt specialområde, de som du hört har fått ett intressant jobb och du vill följa hur det går osv.
 • Du kan få automatiska påminnelser om dina kontakters födelsedagar, karriärförändringar och andra former av uppdateringar.

Man kan uttrycka det så att vi som privatpersoner genom LinkedIn har ett eget s.k. CRM-system. CRM är en förkortning som betyder Customer Relationship Management. Med det menar man inom företagsvärlden styrning, organisering och administration av kunder och kundrelationer i ett företag. För detta finns avancerade IT-system utvecklade.

CRM inom företagen är till för att

 • hålla ordning på alla kontakter
 • veta bakgrunden, historiken, tidigare händelser i samband med varje enskild kontakt
 • veta när det är dags att ta förnyad kontakt

Det är precis det stöd som LinkedIn kan ge oss som privatpersoner för att förenkla processen att hitta lediga jobb på sociala medier.

Ett annat verktyg för att spara och sortera sina kontakter är sajten www.delicious.com. Sajten var den första stora sajten som kom att kallas ”social bookmarking”. Tjänsten är gratis. Den kan du också pröva om du vill hitta lediga jobb på sociala medier.

Är du intresserad av att söka jobb via sociala medier? Då kan du få ett tipsbrev gratis som visar hur du kan formulera din egen strategi och handlingsplan för att lyckas. Fyll i ditt förnamn och din e-postadress här nedanför så skickar vi länken till tipsbrevet så fort vi kan.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.