Starta antikaffär eller bli ägare av en antikaffär på annat sätt

Starta antikaffär eller bli ägare av en antikaffär på annat sätt

Du, liksom jag och många andra, ser säkert på TV-programmet Antikrundan. Det alltid lika fascinerande att se alla dessa prylar som finns, som berättar en gammal historia, som väcker minnen, som berättar om hur våra förfäder levde, som är vackra och ibland dessutom riktigt värdefulla. Tänk att få syssla med antikviteter hela dagarna – vilket drömjobb!

Vilken glädje att lyckas hitta just det rätta föremålet till en viss person och till en viss miljö! Det är inte lätt för en lekman att göra dessa fynd och det är där det finns en marknad för den som lär sig var man letar och vilka man ska kontakta – i verkligheten eller på nätet. Detta kan vara ett spännande specialområde för inredare som vill skapa något alldeles extra. Ibland känner man att man hjälper mycket speciella entusiaster.

Antikmarknaden växer och förändras. Fler och fler vill investera i sådant som man har direkt glädje av i stället för att satsa på oromantiska värdepapper. Förändringen beror framför allt på Internet. Nu kan man handla antikviteter från hela världen på nätet. Det blir nödvändigt för antikhandlarna att finnas med på nätet och några antikhandlare gör i dag mera affärer via nätet än genom att träffa kunderna i verkligheten.

Jag gissar att du har en hel del antikviteter i ditt eget hem. Det är på det sättet som många startar en egen antikaffär. Och det är verkligen ett intressant jobb som innehåller så många olika uppgifter; att leta och göra kloka inköp, att då och då göra det där fantastiska fyndet, att sälja direkt till kunder, att vara kvalificerad rådgivare, att reparera antikviteter på ett kvalificerat sätt och att värdera antikviteter i olika sammanhang.

Det finns massor av olika ställen där du kan bedriva din antikverksamhet – både genom att köpa och sälja gamla föremål. Du kan ha en egen butik, du kan vända dig till auktionsförrättare och auktionshus, det finns massor av återförsäljare, secondhand butiker, loppmarknader och antikmässor.

Många intressanta människor som du kan föra spännande och innehållsrika diskussioner med. Du kommer att uppfattas som en kvalificerad rådgivare och du kommer känna att du hjälper många att skapa fantastiska miljöer. Du blir insatt i historia och kommer få uppleva många vackra miljöer. Du kommer att kunna bli medlem i alla möjliga föreningar och andra sorters grupper som är intresserade av antikviteter. Och du kan med dina kunskaper bli en efterfrågad talare i alla möjliga sammanhang och ofta centralfigur i sociala sammanhang.

Bland det mest spännande är att jaga och fynda. Tänk dig vilken tillfredsställelse när du verkligen hittar det du eller din kund är ute efter! En vacker dag kanske du gör ett fynd som gör dig extra förmögen!

Om du driver en antikaffär kan du öka dina inkomster genom att även erbjuda att du reparerar och restaurerar antikviteter på ett så professionellt sätt att värdet ökar. Du kan tjäna pengar genom att hålla föredrag eller skriva artiklar om antikviteter, hur man investerar i antikviteter på bästa sätt eller hur man reparerar och renoverar på ett professionellt sätt. Ett närliggande område för den som är kunnig är att erbjuda sina tjänster som konsult och värdera föremål eller hela bohag. För att lyckas få denna typ av uppdrag gäller det att ha god kontakt med personer som sysslar med bouppteckningar och liknande.

När du driver din egen antikaffärs är du din egen chef. Du fattar alla beslut som rör ditt företag alldeles själv. Du behöver inte gå och fråga någon annan om du inte vill. Du jobbar under de tider som du vill. Om du gillar att resa och se nya platser så kommer din antikverksamhet ge massor av möjligheter och om resorna kan anses nödvändiga för din verksamhet så blir resekostnaderna avdragsgilla ur skattesynpunkt.

Att köpa och sälja antikviteter är en verksamhet som är lätt att sätta igång med. Du behöver inte ens en egen lokal. Du kan börja med att testa din verksamhet genom att sälja på mässor och marknader. Du behöver heller inte ha någon formell utbildning och du behöver inte ha någon examen i historia. Det finns massor av kunskap och fakta i böcker, på nätet och erfarna personer att rådfråga.
Om du är intresserad av att driva en antikaffär utgår jag ifrån att du kan en hel del om:

• Antikviteter
• Historiska epoker
• Värdering
• Renovering av antikviteter
Men du måste också kunna en del om:
• Hur du gör din egen affärsplan
• Hur du hittar ett bra namn för ditt företag
• Registrering och tillstånd för ditt företag
• Lämplig företagsform, enskild firma, handelsbolag eller liknande
• Skatter och sociala avgifter
• Redovisning och bokföring
• Hur du samarbetar med andra eller anställer på bästa sätt
• Prissättning
• Effektiv marknadsföring för lägsta kostnad

Allt detta kan du läsa dig till i boken ”Starta eget företag snabbt och lönsamt”.

Ett alternativ är att du skaffar dig en anställning i en antikaffär. Läs mer här hur detta kan gå till.