tips and advice

Öppna KONSTGALLERI

Öppna konstgalleri – starta konstgalleri – bli gallerist

 

Öppna konstgalleri - starta konstgalleri - bli gallerist

Det har varit ett år med orosmoln kring vart ekonomin är på väg. Sydeuropa har krisat gång på gång och i USA har oron kring budgeten lagt sordin på börserna. Men en marknad har trotsat allt tal om lågkonjunktur – konstmarknaden.

”Denna säsong har det slagits rekord på rekord”, säger Anna Karin Pusic, chef för konstavdelningen på auktionsfirman Bukowskis.

Marknaden för att öppna konstgalleri är med andra ord mycket lovande. Fler och fler köper konst för att njuta av den, för att investera sina pengar i något som är roligare än värdepapper och för att ha något kulturellt, bildande och spännande att göra på fritiden.

Samtidigt håller marknaden för att öppna konstgalleri på att ändras. Dels kan man numera se konsten på Internet innan man köper, dels har hela marknaden blivit internationell på ett annat sätt tack vare Internet. Samtidigt ökar konkurrensen för vanliga konstgallerier. Nu kan affärsgallerier, restauranger, kaféer, vanliga kontorsarbetsplatser och i stort alla sorters offentliga lokaler fungera som enklare konstgallerier.

Är du intresserad av att bli en effektiv och kunnig mellanhand mellan artisten som skapar konsten och kunden som letar efter något alldeles extra? Vill du hitta ett drömjobb som kan glädja massor av människor inklusive dig själv och samtidigt ha chanser att tjäna bra på att hålla på med din hobby? Då kanske du ska öppna konstgalleri?

Många av de som öppnar konstgalleri erbjuder även andra tjänster som t.ex. kurser i målning och skulptur, kurser om konsthistoria, anordnande av konstresor i eller utanför landet osv. Många av de som öppnar konstgalleri är samtidigt konstnärer själva vilket ger utmärkta möjligheter både att sälja sina egna verk och dels att ”hänga med” i vad som händer på marknaden.

Om du öppnar konstgalleri har du stor frihet. Du väljer själv vilka konstnärer du vill kontakta för eventuella utställningar, du jobbar under de tider som du själv vill och du skapar den miljö och atmosfär i ditt galleri som du själv vill ha.

När du öppnar konstgalleri kommer du träffa massor av spännande människor både bland konstnärerna och bland besökare och köpare. Du får chansen att anordna vernissager – små intima för speciellt inbjudan eller stora events med alla möjliga kändisar.

För den som öppnar konstgalleri och är framgångsrik finns möjlighet att tjäna bra med pengar. Då måste du veta hur du

  • skaffar kunder
  • driver ett företag med lönsamhet
  • minskar dina skatter
  • bildar rätt form av bolag
  • söker tillstånd och ordnar med försäkringar

Allt detta och mer därtill kan du läsa om i boken ”Starta eget företag snabbt och lönsamt”. Ska du öppna konstgalleri så kommer du ha nytta av att läsa den boken.