Sociala medier - vägen till ditt drömjobb. Använd sociala medier

Sociala medier – vägen till ditt drömjobb

På de flesta jobbsajter beskrivs hur viktigt det är att du skriver ditt CV på ett bra sätt. Det är rätt men eftersom ett CV oftast är begränsat till ungefär två sidor så kan det inte innehålla så mycket. Vad gör då den som funderar på att eventuellt anställa dig? O du vill ha ett drömjobb är det rent tjänstefel att inte först kolla på ditt namn på sociala medier! Självklart går man in på LinkedIn, Facebook, Twitter, och olika bloggar.

En, som idag söker efter folk för ett drömjobb, gör det allt oftare via sociala medier. Om de har gått en kurs i modern tid i hur man anställer folk så har de lärt sig hur man söker folk till olika drömjobb via sociala medier med avancerad teknik. Det vore fel om de inte gjorde det. På sociala medier kan de ofta få fram så mycket mer om den person som de funderar på att anställa. Ett CV innehåller bara fakta om ditt namn, ålder, civilstånd, din utbildning och dina jobberfarenheter. Men söker du ditt drömjobb kan du på sociala medier lägga ut artiklar, bilder och videos som visar på många av dina intressen, synpunkter, värderingar och annorlunda erfarenheter.

Jag känner en svensk man som sökte ett drömjobb på en bank i London. Han blev inbjuden på intervju och efter att ha svarat på ett antal standardfrågor kom det fram att de som intervjuade honom hade läst på sociala medier att hans hobby var att trolla. Han ombads att visa några tricks och vips fick han jobbet!

Om din nästa chef kommer använda sig av sociala medier för att leta efter en bra person att anställa så gäller det att du är proaktiv och skapar ditt eget varumärke på nätet.

Sätt upp ditt mål för hur du ska agera för att få ett drömjobb via sociala medier. Ditt slutmål är antagligen att få ett nytt drömjobb. Dela upp det i mindre delmål som är konkreta, rimliga och nåbara. Det kan vara att du inom en viss tid ska vara etablerad på Facebook och Linkedin. Nästa delmål kan vara att du lite senare ska vara aktiv på Twitter och ha en egen blogg osv.

Här kommer en viktig varning! Att vara aktiv på sociala medier kan ta väldigt mycket tid. Din närvaro på sociala medier ska naturligtvis leda till att du får kontakter och kommer på jobbintervjuer. Dina aktiviteter på sociala medier får inte leda till att du bara sitter och stirrar rakt in i datorn eller i din smartphone hela dagarna. Jag skriver i ett annat avsnitt hur du kan sköta dina aktiviteter på sociala medier på en kvart om dagen.

Jag återkommer i andra artiklar hur du bygger upp ditt eget varumärke på sociala medier men låt oss ta tre steg till att börja med.

  1. Googla på ditt namn och se vad du får fram. De flesta som gör det får fram betydligt mer än vad man trodde innan man prövade.
  2. Börja bygg upp innehåll om dig själv på ett sådant sätt att Google´s sökmotorer hittar det innehållet. Jag återkommer till hur man gör detta i andra artiklar.
  3. Sköt detta kontinuerligt! Ta som vana att Googla på ditt eget namn ungefär en gång i månaden. Det räcker ofta eftersom det tar ett tag innan sökmotorerna hittar nytt material.

Är du intresserad av att söka jobb via sociala medier? Då kan du få ett tipsbrev gratis som visar hur du kan formulera din egen strategi och handlingsplan för att lyckas. Fyll i ditt förnamn och din e-postadress här nedanför så skickar vi länken till tipsbrevet så fort vi kan.

Fel: Kontaktformulär hittades inte.