Hej Caroline,

Förlåt dröjsmålet! Det händer mycket just nu.

Jag har fått mail från många som utbildat sig på distans och resultatet är naturligtvis mycket beroende på vad man själv gör det till. Om man verkligen satsar seriöst och försöker lösa alla uppgifterna på bästa sätt är jag övertygad om att den formen av utbildning är bra. Det är nog ännu bättre att ta en utbildning på en utbildningsort eftersom en nyttig del är ju att samarbeta med andra, jobba i team och lära sig att ta emot kritik av och inför andra. Men distansutbildningen är ju mer praktisk, man kan göra sina uppgifter när man själv har tid och lust och det är billigare än att bo och plugga på annan ort.

A och O för att få jobb är att du kan visa fram egna arbetsprov. Så se till att den utbildning du väljer resulterar i att du har några egna prover att visa fram när du senare tar kontakt med presumtiva arbetsgivare. Jag hörde om en utbildning per distans (det kan vara en i Danmark) där man skickar in sina lösningar för rättning och kommentarer. Läraren antecknade och gjorde bockar direkt på ritningar och annat på ett sådant sätt att de tyvärr inte gick att visa fram för andra.

Försök alltså välja en utbildning där du är säker på att du kommer att ha arbetsprover när du är klar att visa fram.

Möjligheten att få jobb denna väg är dessutom beroende på just den person som man möter när man söker jobb. En del människor har en positiv inställning till distansutbildningar. De kanske själva har utbildat sig så eller inser att det är en målmedveten person som självständigt och rätt ensam orkar genomföra en sådan utbildning. Då är naturligtvis chanserna större. Andra har en konservativ och förlegad inställning att det är bara ”riktiga” utbildningar på en skola som gäller.

Det finns många utbildningsorganisationer som erbjuder utbildning. Vad de som utbildat sig genom dessa organisationer själva tycker kan man ofta hitta en hel del om på nätet, FB, bloggar m.m.

Jag har haft en fin kontakt med en tjej som på ett målmedvetet sätt gått igenom en distansutbildning i inredning. Det är Arkitektskolan för inredningsdesign från Danmark. Hon har även skrivit om detta på sin blogg. Du kan säkert kontakta henne och hälsa från mig så tror jag hon kan berätta mycket nyttigt. E-postadress: ladylestrade@gmail.com Egen blogg: http://thereseriksson.wordpress.com

Lycka till med allt!

Hälsningar,

Holger