inför anställningsintervju

anställningsintervju

När det gäller att sammanställa ditt CV, hur du kan ta kontakt och hur du ska förbereda dig inför en anställningsintervju gäller i stort sett samma regler som vid alla anställningstillfällen och det finns mycket skrivet om detta i andra böcker och på andra sajter. Gå in på www.bookbon.com och ladda ner en e-bok gratis som är på 49 sidor som heter ”Så får du jobbet! Att skriva CV & jobbansökningar”.

Det som är speciellt inom managementkonsultbranschen jämfört med de flesta andra branscher är att du kan sammanställa en portfolio som kan göra dina chanser att få jobbet större. Den kan göras som en pärm i A4- eller A3-format där du har samlat ditt material på ett snyggt, välordnat och tilltalande sätt. En portfolio gör i allmänhet anställningsintervjun mycket trevligare.

Din portfolio kan innehålla följande:

  • Intyg och ev. betyg från utbildningar och kurser som du gått.
  • Intyg och ev. betyg från eventuella tidigare anställningar och praktikplatser.
  • Var noga med att beskriva att du har ingått i ett team med andra konsulter eller med personalen på det företag där du haft uppdrag om det är så. Det gäller att vara ärlig och inte framstå som om du haft ett större ansvar än du haft och samtidigt visar det att du kan samarbeta med andra.
  • Har du själv skrivit någon artikel inom området så ska du självfallet ta med den.
  • Arbetsprover från din utbildning eller från tidigare jobb eller praktik. Det kan vara en utredning, ett konsultförslag, beskrivning av någon arbetsmetod som du gjort osv.
  • Rekommendationsbrev från uppdragsgivare, samarbetspartners och deltagare i uppdraget. Mer om det lite längre ner.

Inte nog med att den som förhoppningsvis ska engagera dig genom en portfolio kan få en bra bild av dig och dina kunskaper. En portfolio gör i allmänhet en anställningsintervju så mycket intressantare och mer framgångsrik. Jag har själv använt mig av och sett många som använt sig av en portfolio i flera sammanhang.

Det här har hämtats från boken med 250 tips för managementkonsulter och andra konsulter. Kolla boken genom att klicka här.